Orzechowe ciasteczka z nutellą (owsiane i pełnoziarniste)
Genialne ciasteczka. Chrupiące i kruche, a przy tym lekkie i nie rozpadające się na tryliard okruszków. Nie dość, że mają moje ulubione składniki - orzechy i nutellę, to jeszcze są ciut zdrowsze, bo na mące pełnoziarnistej i z otrębami. Na dodatek są proste i szybkie w przygotowaniu.
Gorąco polecam!
P.S. Tym bardziej jestem z nich dumna, bo to moje pierwsze "własne" ciasteczka, stworzenie na zasadzie 'wymieszam to i tamto - zobaczę, co wyjdzie'. Eksperyment przerósł moje oczekiwania, a kulinarne morale wzrosły :)
Składniki (wyszły mi 42 ciastka)
- 100 g masła
- 100 g nutelli
- 1 jajko
- 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 50 g mąki z orzechów ziemnych*
- 50 g otrębów owsianych
- 100 g drobno krojonych orzechów
Miękkie masło utrzeć z nutellą na puszystą masę. Dodać jajko i ponownie utrzeć. W osobnej misce wymieszać suche składniki, po czym wsypać je do przygotowanej masy i wymieszać (mikserem bądź łyżką). Formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i spłaszczyć (jeśli ciasto będzie się bardzo lepić, wystarczy lekko zanurzyć palce w wodzie - będzie się idealnie formować). Piec do lekkiego zarumienienia brzegów - 12-15 minut w 180 stopniach. Przy wyjmowaniu wierzch będzie miękki, ale po paru minutach stwardnieje. Studzić na kratce.