Orzechowe brownie z gruszkami

Orzechowe brownie z  gruszkami

Wilgotne, mocno orzechowe... po prostu najlepsze brownie , jakie do tej pory jadłam! Jeszcze się u nas nie zdarzyło, aby jakieś ciasto zniknęło ze stołu w niecałą godzinę! A tu proszę...nawet kawałeczek się nie uchował na następny dzień. Moja córka było zawiedziona, bo tak jej smakowało, że zjadła sama ponad połowę. Polecam gorąco wielbicielom brownie.

 

Zdjęcie - Orzechowe brownie z  gruszkami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

źródło

Orzechowe brownie z gruszkami

Składniki:

  • 100g masła
  • 100g gorzkiej czekolady, połamanej na mniejsze kawałki
  • 100g zmielonych orzechów laskowych
  • 100g cukru pudru (lub mniej)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub likieru owocowego
  • 3 duże jajka
  • szczypta soli
  • 4 gruszki (mogę być z puszki, wtedy cytryna jest zbędna)
  • 1 łyżka soku z cytryny

 

Tortownicę lub kwadratową foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Gruszki obrać, przekroić wzdłuż, wydrążyć gniazda nasienne i skropić sokiem z cytryny. Można je również ponacinać.

Piekarnik nagrzać do 180 st.C.

Masło roztopić z czekoladą w kąpieli wodnej, dodać alkohol i orzechy, wymieszać. Żółtka obić z cukrem, dodać masę czekoladowo - orzechową, wymieszać. Nas koniec dodawać w trzech partiach białka ubite (nie za mocno) ze szczyptą soli. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać.

Ciasto przelać do foremki, na wierzchu ułożyć gruszki. Piec 20 - 30 minut - ja piekłam 35 minut. Ostudzić.

Można podawać dodatkowo posypane cukrem pudrem i z creme fraiche.

Zdjęcie - Orzechowe brownie z  gruszkami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!

Kategorie przepisów