Orzechowe brownie z gruszkami
Wilgotne, mocno orzechowe... po prostu najlepsze brownie , jakie do tej pory jadłam! Jeszcze się u nas nie zdarzyło, aby jakieś ciasto zniknęło ze stołu w niecałą godzinę! A tu proszę...nawet kawałeczek się nie uchował na następny dzień. Moja córka było zawiedziona, bo tak jej smakowało, że zjadła sama ponad połowę. Polecam gorąco wielbicielom brownie.
Orzechowe brownie z gruszkami
Składniki:
- 100g masła
- 100g gorzkiej czekolady, połamanej na mniejsze kawałki
- 100g zmielonych orzechów laskowych
- 100g cukru pudru (lub mniej)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub likieru owocowego
- 3 duże jajka
- szczypta soli
- 4 gruszki (mogę być z puszki, wtedy cytryna jest zbędna)
- 1 łyżka soku z cytryny
Tortownicę lub kwadratową foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Gruszki obrać, przekroić wzdłuż, wydrążyć gniazda nasienne i skropić sokiem z cytryny. Można je również ponacinać.
Piekarnik nagrzać do 180 st.C.
Masło roztopić z czekoladą w kąpieli wodnej, dodać alkohol i orzechy, wymieszać. Żółtka obić z cukrem, dodać masę czekoladowo - orzechową, wymieszać. Nas koniec dodawać w trzech partiach białka ubite (nie za mocno) ze szczyptą soli. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać.
Ciasto przelać do foremki, na wierzchu ułożyć gruszki. Piec 20 - 30 minut - ja piekłam 35 minut. Ostudzić.
Można podawać dodatkowo posypane cukrem pudrem i z creme fraiche.
Smacznego!