Orkiszowy chleb serowo-czosnkowy
Chleb serowo-czosnkowy robiłam już jakiś czas temu w wersji w żeliwnym garnku. Zatęskniłam za tym smakiem, a że nie mam w zwyczaju się powtarzać w przepisach, postanowiłam tym razem wykorzystać mąkę orkiszową. Jest ona dla mnie szczególnie interesująca, gdyż wychodzi z niej bardzo soczysty chleb, wręcz elastyczny, którego nie można porównać po prostu do niczego. Gdy kiedyś spróbowałam po raz pierwszy chleba orkiszowego, byłam naprawdę zakochana.
Połączenie więc ukochanej mąki orkiszowej z ukochanym połączeniem smakowym serowo-czosnkowym po prostu musiało się udać! No i się udało. Polecam każdemu z całego serca.
Orkiszowy chleb serowo-czosnkowy Drukuj Autor: Śliwka Czas przygotowania: 2 hours Czas pieczenia: 25 mins Całkowity czas: 2 hours 25 mins Porcje: 1 Składniki- No i się udało. Polecam każdemu z całego serca.
- 350 g mąki orkiszowej typ 630
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
- 3 ząbki czosnku
- 25 g tartego parmezanu
- ok. 200 ml ciepłej wody
- Połącz ze sobą w misce lub na stolnicy mąkę, drożdże, sól i parmezan.
- Czosnek zmiażdż, obierz ze skórki i poszatkuj bardzo drobno. Dodaj do suchych składników.
- Powoli zacznij dolewać ciepłą wodę i zagniatać ciasto. Skończ dolewać gdy zagniatane ciasto będzie miało elastyczną konsystencję odchodzącą od ręki. Gdy ją osiągniesz, zagniataj ciasto jeszcze 5 minut.
- Przetransportuj ciasto do natłuszczonej i obsypanej otrębami lub bułką tartą prostokątnej formy. Przykryj formę materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce (na przykład do cieplejszego pomieszczenia w domu, lub obok lekko rozgrzanego palnika) na ok. 2 godziny. Ciasto powinno w tym czasie znacznie urosnąć.
- Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Wstaw ciasto i piecz przez ok. 25 min aż zbrązowieje z góry, a po wsadzeniu w nie wykałaczki, nie przyklei się do niej ciasto.
- Odstaw do ostygnięcia, wykrój z formy.