Omlet ze świeżymi ziołami i groszkiem
Prawdziwe wiejskie śniadanie. :-)Jajka prosto z grzędy, zioła i pomidory z ogródka. Wyszło na omlet z świeżymi ziołami i groszkiem. - Ubite jajka nadają mu niezwykłej puszystości i lekkości do tego grzanki z domowym serkiem... oj takie posiłki to bym mogła jadać przez cały rok. Polecam
- 3 jajka
- 50 ml wody
- garść świeżych ziół (rozmaryn, tymianek,oregano)
- 1 rozgnieciony ząbek czosnku
- 1/4 szklanki mrożonego groszku
- sól, pieprz do smaku
- 3 łyżki oleju rzepakowego
Groszek wyjąć z zamrażalki na sitko i przelać ciepłą wodą - odsączyć.
Jajka wbić do miseczki lekko ubić wraz z wodą - doprawić solą i pieprzem. Zioła posiekać i dodać do jajek wraz z rozgniecionym czosnkiem oraz groszkiem - delikatnie wymieszać.
Na patelni teflonowej rozgrzać olej wylać tylko tyle masy jajecznej aby pokryło patelnie cienką warstwą, powoli zacznie się ścinać -za pomocą łopatki zwijać, dolewać znowu jajka i tak postępować do końca masy - cały czas zwijając.
Zsunąć na talerz i podawać z grzankami.
Zsunąć na talerz i podawać.
Wydrukuj przepis