Omlet francuski z frużeliną z ananasa i pomarańczy
Omlet:
2 jajka
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka masła klarowanego
szczypta soli
Frużelina:
2 plastry świeżego ananasa
1 pomarańcza
1 łyżka syropu z agawy
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Z pomarańczy skroić skórę i wyfiletować miąższ. Z pozostałości wycisnąć sok.
Ananas pokroić na małe kawałki.
W garnuszku rozpuścić 1 łyżeczkę masła, dodać ananas, syrop z agawy i sok z pomarańczy.
Chwilę razem gotować, a następnie dolać mąkę ziemniaczaną rozmieszaną w 50 ml wody. Do gotowej frużeliny dodać cząstki pomarańczy.
Żółtka jajek oddzielić od białek.
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.
Do piany z białek dodać żółtka, szybko wymieszać, a następnie do masy z jajek przesiać przez sitko mąkę, wymieszać delikatnie łyżką.
Masło rozgrzać na patelni, wylać na nie masę z jajek.
Kiedy spód omletu zrumieni się, odwrócić go i piec z drugiej strony.
Na gotowy omlet wyłożyć gorącą frużelinę, udekorować jogurtem naturalnym.