Oliwki w marynacie z chili i czerwonej papryki
Taka marynata to wiele ostrych, wyrazistych smaków, które w połączeniu z oliwkami tworzą doskonały dodatek do pieczywa, serów, delikatnych wędlin, pomidorów i różnego rodzaju sałat. Oliwki z marynatą mogą stanowić gotowy, aromatyczny składnik wielu sałatek, którym nadadzą niepowtarzalny smak.
Składniki:
- 150 g czarnych oliwek bez pestek,
- 150 g zielonych oliwek bez pestek,
- 3 papryczki chili,
- 2 ząbki czosnku,
- 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego,
- 1/2 łyżeczki sproszkowanego chili,
- 1 czerwona cebula,
- 1/4 czerwonej papryki,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 1/3 szklanki oliwy,
- 2 łyżki czerwonego octu winnego
Sposób wykonania:
- papryczki chili i czerwoną paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, płuczemy, osuszamy i drobniutko kroimy,
- czosnek wyciskamy przez praskę,
- cebulę kroimy w bardzo drobną kosteczkę,
- do miski wlewamy oliwę, sok z cytryny i ocet winny, dodajemy posiekaną papryczkę chili, czerwoną paprykę , cebulę oraz czosnek, sproszkowane chili i kmin rzymski,
- mieszamy dokładnie a następnie dodajemy oliwki i jeszcze raz dobrze mieszamy wszystkie składniki,
- tak przygotowane oliwki wstawiamy do lodówki na 2 – 3 dni aż wszystkie składniki się „przegryzą” (możemy przełożyć do słoiczka i zakręcić)