Oliwki w marynacie z chili i czerwonej papryki

Oliwki w marynacie z chili i czerwonej papryki

Taka marynata to wiele ostrych, wyrazistych smaków, które w połączeniu z oliwkami tworzą doskonały dodatek do pieczywa, serów, delikatnych wędlin, pomidorów i różnego rodzaju sałat. Oliwki z marynatą mogą stanowić gotowy, aromatyczny składnik wielu sałatek, którym nadadzą niepowtarzalny smak.

Zdjęcie - Oliwki w marynacie z chili i czerwonej papryki  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

-  150 g czarnych oliwek bez pestek,

-  150 g zielonych oliwek bez pestek,

-  3 papryczki chili,

-  2 ząbki czosnku,

-  1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego,

-  1/2  łyżeczki sproszkowanego chili,

-  1 czerwona cebula,

-  1/4 czerwonej papryki,

-  2 łyżki soku z cytryny,

-  1/3 szklanki oliwy,

-  2 łyżki czerwonego octu winnego

 Sposób wykonania:

  1. papryczki chili i czerwoną paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, płuczemy, osuszamy i drobniutko kroimy,
  2. czosnek wyciskamy przez praskę,
  3. cebulę kroimy w bardzo drobną kosteczkę,
  4. do miski wlewamy oliwę, sok z cytryny i ocet winny, dodajemy posiekaną papryczkę chili, czerwoną paprykę , cebulę oraz czosnek, sproszkowane chili i kmin rzymski,
  5. mieszamy dokładnie a następnie dodajemy oliwki i jeszcze raz dobrze mieszamy wszystkie składniki,
  6. tak przygotowane oliwki wstawiamy do lodówki na 2 – 3 dni aż wszystkie składniki się „przegryzą” (możemy przełożyć do słoiczka i zakręcić)

Kategorie przepisów