Okrągły chleb pszenno-żytni na zakwasie
Mąka żytnia jest kapryśna, rządzi się swoimi prawami np. pochłania więcej wody niż inne zboża, dlatego z mąki tej można też upiec więcej pieczywa. Jednocześnie im większa zawartość składników mineralnych, tym mniejsza objętość chleba, dlatego ciasto żytnie nie rośnie tak spektakularnie jak pszenne. Ciasto żytnie bardziej konsystencją przypomina plastelinę i niestety trudno z niego uformować kształtny bochenek, czy bułki.
Z mąki żytniej piecze się zazwyczaj chleby na zakwasie w keksówkach. Jeśli jednak mąkę żytnią zmieszamy z mąką pszenną i zakwasem to mamy szansę upiec piękny, okrągły bochenek. Wystarczy mieć wiklinowy koszyk do wyrastania chleba, chociaż ciasto może też wyrastać po prostu w misie i być uformowane dopiero przed samym pieczeniem.
5.0 z 1 ocen Okrągły chleb pszenno-żytni na zakwasie Autor: Tosia Czas przygotowania: 5 godz. Czas pieczenia: 40 min. Całkowity czas: 5 godz. 40 min. Porcje: 1 Składniki
- 250 g mąki pszennej typ 650
- 250 g mąki żytniej jasnej typ 720 lub mąki żytniej pełnoziarnistej
- 200 g aktywnego zakwasu żytniego
- 300 ml letniej wody
- łyżka oliwy
- 1,5 łyżeczki soli
- Mąki wsypujemy do misy, dodajemy zakwas, oliwę, sól. Wlewamy letnią wodę, wyrabiamy ciasto przez 5 minut. Zostawiamy w misie pod przykryciem na 3 godziny.
- Po tym czasie podsypujemy ciasto mąką i formujemy okrągły bochenek. Przekładamy go do koszyka wiklinowego posypanego mąką, przykrywamy ściereczką, stawiamy w ciepłym miejscu bez przeciągów jeszcze na 2 godziny.
- Piekarnik rozgrzewamy z termoobiegiem do 250 stopni, na dnie stawiamy miseczkę ze stali nierdzewnej, wlewamy wodę.
- Koszyk odwracamy dnem do góry i przerzucamy chleb na blachę wyłożoną pergaminem, z wierzchu nacinamy. Wkładamy do rozgrzanego i naparowanego piekarnika.
- Pieczemy 12 minut, następnie ustawiamy tryb góra-dół, zmniejszamy temperaturę do 200 stopni. Chleb pieczemy jeszcze 28 minut.
- Upieczony chleb studzimy na kuchennej kratce.