Ogródek warzywny i rustykalna drożdżówka
Nie macie pojęcia jak się cieszę z mojej balkonowej donicy na warzywa! Teraz tylko trzeba poczekać na trochę milszą aurę (bo bardzo się ochłodziło) i będzie można startować z ogródkiem warzywnym!
Jednym z założeń było to, aby donica powstała z recyklingu. Po przekopaniu garażu i komórki zebrało się tyle materiałów, że starczyło na ogródek jaki sobie wymarzyłam. Donicę zrobił dla mnie Bartek, wyszła dokładnie tak jak chciałam, a przy tym jest całkiem spora i mam nadzieję, że chociaż trochę odczujemy, że mamy mini ogródek warzywny:)
Jak widać na zdjęciu, donica zajmuje całą krawędź balkonu. Na drugim końcu balonu, gdzie jest mniej słońca posiałam już szpinak, który toleruje lekki cień, a przy drzwiach balkonowych stoi już od kilku lat donica z ziołami i w tym roku pierwszy raz dosiałam tam małą garstkę nagietków. Bardzo je lubię i kojarzą mi się ze stylem rustykalnym - jednym z moich ulubionych!
Przy najbliższej wizycie w Ikei kupię sznurkowy dywanik i położę go na posadzce. Będziemy mogli w upalne dni (mam nadzieję, że takie będą ...) chodzić boso po balkonie bez parzenia sobie stóp :) Mebelki na razie pozostaną takie jakie są, czyli zwykły plastik, ale może w przyszłym roku je zmienimy.
Z tej radości upiekłam rustykalną drożdżówkę z budyniem i jabłkami. Jest wielka jak koło młyńskie, gdzieniegdzie wypływa nadzienie i jest koślawa jak nie wiem co - taka ... sielska:) Nie używałam foremki, chciałam, żeby sama zadecydowała o swoim kształcie i rozmiarach. To nie miała być drożdżówka jak spod igły. Wyszła pyszna! Kremowy budyń z jabłkami w środku puszystego ciasta to moje nowe ulubione nadzienie do drożdżówki! Zjedliśmy wczoraj spory jej kawał na kolację, jeszcze niestety nie na balkonie... Kto chciał kroił sobie malutki kawałeczek, jak dla ptaszka, w sam raz do dziecięcej dłoni, a kto chciał, kroił grubą, wielką pajdę, nie mieszczącą się obiadowym talerzu.
Zapraszam na rustykalną drożdżówkę...
Drożdżówka z jabłkami i budyniem waniliowym
Ciasto
30 g drożdży
70 g cukru
250 ml letniego mleka
560 g mąki
1/4 łyżeczki soli
3 jajka
100 g roztopionego letniego masła
Nadzienie
2 jajka
60 g cukru
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
250 ml mleka
1 łyżeczka esencji waniliowej
Pokruszone drożdże wymieszać w półlitrowym naczyniu z 1 łyżką cukru, 1 łyżką mąki i szklanką letniego mleka, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia, aby zawartość „ruszyła”.Mąkę przesiać do miski, dodać wyrośnięte drożdże, jajka, cukier i szczyptę soli. Wyrabiać ręcznie lub mikserem tak długo, aż ciasto zacznie odstawać od brzegów miski. Mikserem na ogół trwa to około 10 min. Następnie dodać rozpuszczony i przestudzony tłuszcz ( w trzech partiach) i wyrabiać, aż się połączy z ciastem.Miskę z ciastem przykrywamy folią lub ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia aż podwoi objętość. Piekarnik nastawiamy na 200°C. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat posypany mąką i rozwałkowujemy na prostokąt o grubości około1,5 cm. Łyżką nakładamy przestudzone nadzienie zostawiając po 2 cm wolnego miejsca od każdego brzegu. Palcami zwilżonymi olejem zawijamy ciasto w roladę i dokładnie sklejamy brzeg. Sklejamy oba końce razem formując krąg i kładziemy złączeniem do dołu na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy do wyrośnięcia na około 20 min. Po tym czasie pieczemy około 20 min. Studzimy na kratce.
Nadzienie
Jajka zmiksować z cukrem do białości. W międzyczasie zagotować mleko. Do masy jajecznej dodać obie mąki i miksować aż wyraźnie zwiększy swoją objętość. Połowę gotującego się mleka wlać do masy jajecznej cały czas miksując, a następnie całość przelać do garnka z resztą mleka, zmniejszyć moc palnika do minimum i ugotować budyń cały czas mieszając. Zdjąć z palnika i wmieszać esencję waniliową. Jabłka obrać i pokroić w kostkę (około 1 cm wielkości). Domieszać je do budyniu i zostawić do ostygnięcia.