Odwrócone ślimaczki jagodowe / Upside down blueberry rolls
Dziś proponuję coś niemożliwie kalorycznego i pysznego. Wilgotne i puszyste odwrócone ślimaczki napełnione nadzieniem jagodowym z nutą cynamonu i pokryte sosem z brązowego cukru i syropu klonowego. Jest to jeden z najlepszych deserów jaki udało mi się zrobić w ostatnim czasie. Wbrew pozorom są całkiem łatwe do przygotowania, a pieczemy je w zwykłej formie do muffinek. Pomimo ich niewątpliwej kaloryczności zachęcam do wypróbowania tego przepisu, gdyż te ślimaczki są zwyczajnie przepyszne! Polecam :-)
Scroll down for recipe in English
Odwrócone ślimaczki jagodowe
(12 sztuk)
Składniki na ciasto:
- 2 łyżeczki drożdży instant
- 4 łyżki ciepłej wody
- 1/2 szklanki mleka, w temperaturze pokojowej
- 1 jajko, w temperaturze pokojowej
- 2 łyżki cukru
- 2 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1/2 szklanki masła, w temperaturze pokojowej
- 1/2 szklanki serka śmietankowego, w temperaturze pokojowej
Składniki na nadzienie:
- 1/2 szklanki masła, w temperaturze pokojowej
- 1 szklanka brązowego cukru
- 3 łyżki syropu klonowego (ew. miodu)
- 1 łyżka cynamonu
- 2 szklanki świeżych lub mrożonych jagód
Przygotowanie:
- W misce miksera wymieszaj drożdże z ciepłą wodą i odstaw na 5 minut.
- Dodaj mleko, jajko, cukier i zmiksuj przez chwilę do połączenia się składników. Następnie dodaj mąkę, sól i gałkę muszkatołową i ponownie miksuj przez minutę do połączenia się składników. Na koniec dodaj masło i ser miksuj przez 5 minut, aż powstanie jednolite ciasto. Jeżeli jest zbyt mokre i lepiące dodaj więcej mąki. Przełóż ciasto do naoliwionej miski, przykryj i odstaw ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia.
- Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC.
- W celu zrobienia nadzienia, w małej misce wymieszaj masło, cukier, syrop klonowy i cynamon. Natłuść standardową formę do muffinów i włóż do każdego otworu po łyżce przygotowanego nadzienia.
- Gdy ciasto jest już wyrośnięte, przełóż je na posypaną mąką powierzchnię i rozwałkuj je na prostokąt o grubości około 1 cm. Wyłóż na nie resztę nadzienia, posyp jagodami i zwiń w rulon zaczynając od dłuższej strony. Następnie podziel go na 12 równych kawałków i umieść w przygotowanej formie do muffinów.
- Odstaw ślimaczki na 30 minut do wyrośnięcia, po czym włóż do piekarnika i piecz przez kolejne 30 minut, lub do ładnego zarumienienia. Po wyjęciu z piekarnika, jeszcze gorące wyjmij z formy, odwracając ją na talerz lub na dużą deskę do krojenia. Pozwól ślimaczkom lekko ostygnąć, posyp cukrem pudrem i zajadaj:)
Smacznego!
English version
Upside down blueberry rolls
(12 rolls)
Ingredients for dough:
- 2 teaspoons dry active yeast
- 4 tablespoons warm water
- 1/2 cup milk, room temperature
- 1 egg, room temperature
- 2 tablespoons sugar
- 2 1/2 cups all purpose flour
- 1/2 teaspoon salt
- 1/2 teaspoon ground nutmeg
- 1/2 cup unsalted butter, room temperature
- 1/2 cup cream cheese, room temperature
Ingredients for filling:
- 1/2 cup unsalted butter, room temperature
- 1 cup brown sugar
- 3 tablespoons maple syrup
- 1 tablespoon cinnamon
- 2 cups fresh or frozen blueberries
Preparation:
- Using a mixer fitted with the paddle attachment, dissolve yeast in water and allow to sit for 5 minutes.
- Add milk, egg and sugar and blend. Add flour, salt and nutmeg and mix for 1 minute to combine. Add butter and cream cheese and knead for 5 minutes on medium speed. Place dough in a lightly oiled bowl, cover and let rest 1 hour in a warm place.
- Preheat oven to 180 oC.
- For the filling, combine butter, sugar, maple syrup and cinnamon. Spoon a tablespoonful of filling into bottom of each cup of a greased 12-cup muffin tin
- On a lightly floured surface, roll out dough into a rectangle 1 cm thick. Spread remaining filling over the dough, sprinkle with blueberries and roll up lengthwise. Slice dough into 12 equal portions and arrange them in muffin tin.
- Allow to rise for 30 minutes. Bake 30 minutes, and turn out onto a plate while still warm. Let it cool down a little before serving.
Enjoy!