Odwrócone ciasto z bananami i syropem klonowym
Już dawno chciałam je upiec, ale ciągle coś stawało mi na przeszkodzie. Najpierw brak czasu, potem brak wszystkich potrzebnych składników... W końcu udało mi się uzupełnić braki w zaopatrzeniu i zabrałam się za robienie ciasta. W trakcie przygotowywania i odmierzania składników okazało się ... że nie mam mielonych migdałów :( ! Postanowiłam zaryzykować i upiekłam ciasto bez ich dodatku.
Już w czasie pieczenia z piekarnika wydobywały się obiecujące zapachy. A gdy po godzinie wyciągnęłam upieczone ciasto, nie mogłam się doczekać jego spróbowania. Nie zawiodło moich oczekiwań - było bardzo wilgotne, aromatyczne i słodkie, dokładnie takie, jakiego się spodziewałam. Udało się nawet bez migdałów :)
Przepis znalazłam tutaj.
Składniki ( na kwadratową formę o boku 20cm ) :
- 100 g miękkiego masła
- 8 łyżek syropu klonowego
- 3 małe dojrzałe banany + 1 przejrzały
- 200 g jasnego cukru muscovado ( użyłam 150 g ciemnego muscovado + 50 g jasnej demerary )
- 4 jajka
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 200 g mąki samorosnącej ( self-rising )
- 1 łyżeczka sody
- 200 g jogurtu greckiego
- 100 g mielonych migdałów ( pominęłam - zastąpiłam je 1 łyżką mąki )
Kwadratową formę o boku 20 cm wysmarować masłem i wyłożyć spód papierem do pieczenia. Na dno formy wylać połowę syropu klonowego i rozprowadzić go na całej powierzchni. 3 dojrzałe banany obrać i przekroić wzdłuż na pół. Ułożyć je w formie przecięciem do dołu.
Pozostałego banana obrać i drobno pokroić. Masło zmiksować z cukrem, jajkami, ekstraktem z wanilii i rozdrobnionym bananem. Nadal miksując do masy dodać mąkę wymieszaną z sodą, migdały, a na końcu jogurt.
Za pomocą łyżki ostrożnie przełożyć masę do formy uważając, by nie poprzesuwać bananów. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C i piec je przez około 1 godzinę ( do suchego patyczka).
Upieczone ciasto ponakłuwać gęsto szpikulcem wbijając go do połowy wysokości formy. Wierzch ciasta nasączyć pozostałym syropem klonowym i odstawić na parę minut, żeby syrop się wchłonął.
Delikatnie odwrócić formę do góry dnem i przełożyć ciasto na duży talerz. Delikatnie zdjąć papier do pieczenia (tak, aby nie uszkodzić bananów).
Podawać na ciepło ( na zimno smakuje równie dobrze ).