Odwrócone ciasto bananowe z rodzynkami

Odwrócone ciasto bananowe z rodzynkami
Zdjęcie - Odwrócone ciasto bananowe z rodzynkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Odwrócone ciasto bananowe z rodzynkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Odwrócone ciasto bananowe z rodzynkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Odwrócone ciasto bananowe z rodzynkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Odwrócone ciasto bananowe z rodzynkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 500 g bananów
  • 300 g cukru trzcinowego
  • 250 g mąki pszennej
  • 150 ml kwaśnej śmietany 10-18%
  • 125 ml oleju Oliwier z oliwą z oliwek
  • 50 g rodzynek
  • 50 g masła
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 szczypta soli
  • ½ łyżeczki mielonego kardamonu
Przygotowanie

W niewielkim rondelku podgrzewamy masło i 100 g cukru trzcinowego do momentu, aż utworzy się gęsty karmel. Od razu przelewamy karmel na dno okrągłej formy (ok. 23 cm średnicy), wyłożonej pergaminem. Rozprowadzamy po całej powierzchni.

Banany obieramy i przekrawamy wzdłuż na pół. Układamy je na karmelu przecięciem do dołu.Jajka lekko ubijamy z pozostałym cukrem i Oliwierem.

Dodajemy mąkę przesianą z cynamonem, kardamonem, solą oraz proszkiem do pieczenia. Mieszamy.

Dodajemy śmietanę i ponownie mieszamy.

Na koniec dodajemy rodzynki, mieszamy i przelewamy ciasto na banany w karmelu. Pieczemy w 175ºC przez około 55-60 minut, do suchego patyczka.

Studzimy przez 10-15 minut, a następnie przekładamy ciasto na talerz i odwracamy je do góry dnem.


Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl


Kategorie przepisów