Odrywany chlebek ziołowo czosnkowy
Ten chlebek widziałam kilkanaście razy na instagramie, a że cieszył się dużą popularnością postanowiłam sprawdzić co w nim takiego pysznego. Upiekłam na próbę i przepadliśmy całą rodziną. Jest mięciutki, delikatny i niezwykle aromatyczny dzięki dodatkowi czosnku i ziół. Kolejnym razem piekłam podwójną porcję i z pewnością jeszcze nie raz upiekę.
Składniki:
- 2 szklanki (300 g) mąki pszennej
- 2 łyżki oleju
- 3/4 szklanki (150 ml) ciepłej wody
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 20 g drożdży
Masło czosnkowe:
- 100 g masła
- 4 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki soli
- ulubione zioła (ja dodałam 2 łyżki natki pietruszki)
Drożdże z cukrem i 1/2 szklanki ciepłej wody oraz łyżką mąki mieszamy i odstawiamy aż podwoją swoją objętość. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy olej, sól, pozostałą wodę i drożdże i wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy masło czosnkowe - miękkie masło mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, ziołami i solą. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta, smarujemy masłem czosnkowym i składamy na pół. Teraz nożem lub radełkiem kroimy w paski ok 5 cm szerokości Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy w niej paski ciasta zaczynając od jednego z brzegów. Wkładamy je tak by łączenie było na górze. Pieczemy ok 30-35 minut w 180 st. C