Odrywany chlebek czosnkowo-ziołowy

Odrywany chlebek czosnkowo-ziołowy

Odrywany chlebek czosnkowo-ziołowy to pyszny, puszysty wypiek, który pięknie pachnie czosnkiem i świeżymi ziołami. Składa się z małych kawałków ciasta, które łatwo odrywać i zajadać prosto z blaszki. Można je maczać w ulubionych sosach lub zajadać solo. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do dań z grilla. Przygotowanie jest proste, a efekt zachwyci każdego!

Zdjęcie - Odrywany chlebek czosnkowo-ziołowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Odrywany chlebek czosnkowo-ziołowy

 

Składniki na odrywany chlebek czosnkowo-ziołowy:

  • Zaczyn :
  • 15 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 100 ml ciepłego mleka
  • Ciasto :
  • 450 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 jajka
  • 100 ml ciepłej wody50 g roztopionego masła
  • Nadzienie :
  • 80 g masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • mała garść sera żółtego

Jak przygotowac odrywany chlebek czosnkowo-ziołowy?

  • Przygotować zaczyn : drożdże, cukier i ciepłe (nie gorące!) mleko umieścić w miseczce i dokładnie wymieszać. Odstawić na 10-15 minut.
  • Do miski przesiać mąkę, dodać sól, jajka, wodę i przestudzone, roztopione masło oraz gotowy zaczyn. Ciasto wyrabiać mikserem z końcówką haków przez 4-5 minut. Miskę zakryć folią spożywczą i odstawić na 1 godzinę.
  • Przygotować nadzienie : czosnek drobno posiekać, masło rozpuścić, dodać czosnek, natkę pietruszki oraz małą szczyptę soli i pieprzu, wymieszać.
  • Wyrośnięte ciasto odgazować (uderzyć pięścią), obsypać lekko mąką i krótko zagnieść w misce. Podzielić na dwie równe części.
  • Keksówkę o długości 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta odrywać małe kulki, wielkości orzecha włoskiego lub ciut większe. Obtaczać w maśle z czosnkiem i pietruszką i układać w foremce. Pierwsza część ciasta powinna wystarczyć na wyłożenie całego dna foremki. Wówczas posypujemy kulki serem i formujemy kolejną warstwę kulek z drugiej części ciasta.
  • Chlebek odstawiamy na około 20-30 minut do wyrośnięcia. Powinien wyrosnąć do brzegu foremki. Wówczas wkładamy go do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 30-40 minut.

Kategorie przepisów