Odrywane drożdżowe bułeczki z makiem / makowiec inaczej

Odrywane drożdżowe bułeczki z makiem to makowiec w innej formie.

Zdjęcie - Odrywane drożdżowe bułeczki z makiem / makowiec inaczej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Nie wiem jak Wam, ale mi to zdjęcie wyjątkowo się podoba. Wprowadza mnie w świąteczny klimat, a ja uwielbiam Święta!
Lubię tą pozytywną nerwówkę, ciągle zastanawiam się czy prezenty się spodobają, czy potrawy przypadną do gustu gościom. Święta to magiczny czas, czas który niech płynie wolno. Cieszmy się spotkaniem z bliskimi. W tym roku dla mnie święta nie będą już takie same…zabraknie przy stole mojej ukochanej babci. Tej, która wszystkiego mnie nauczyła i zaszczepiła miłość do wypieków.

Babcia była najlepsza w drożdżowych wypiekach. Bułeczki drożdzowe, ciasta, makowce….wszystko to było obłędne! Teraz ta odpowiedzialność spoczywa na mnie, mam nadzieje, że podołam.

Problemem są proporcje, bo babcia robiła wszystko na oko, dosypując mąki jeśli trzeba. Ja też robiąc ciasta drożdżowe nie trzymam się sztywno przepisu. Po prostu wiem jaką konsystencje powinno mieć ciasto .
Specjalnie dla Was starałam się te proporcje ujarzmić.

Zdjęcie - Odrywane drożdżowe bułeczki z makiem / makowiec inaczej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Składniki:

  • 800 g mąki pszennej tortowej
  • 5 jaj ( odłóż odrobinę białka do smarowania ciasta)
  • 50 g drożdży
  • 1 szklanka cukru
  • 100 g margaryny
  • 50 g masła
  • 200 ml mleka
  • aromat arakowy
  • gotowa masa makowa

Drożdże zasypać łyżeczką cukru, odczekać chwile i wymieszać.
Do dużej misy lub garnka dodać mąkę, cukier i jaja. Na środku zróbić mały dołek, w którym umieścić drożdże. Poczekać, aż zaczną rosnąć. W rondlu rozpuścić tłuszcze, następnie dodać do nich mleko. Kiedy drożdże się ” ruszą’, dodać rozpuszczony tłuszcz i mleko ( w letniej temperaturze ) oraz aromat arakowy.
Zacznij wyrabiać ciasto, finalnie powinno mieć konsystencje lekko kleistą. Odstawić ciasto w ciepłe miejsce, przykryć naczynie z ciastem ściereczką i czekać aż podwoi swoją objętość.około 30-40 min.

Dużą tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia lub naszykować dwie mniejsze.
Stolnicę opruszyć mąką i wyłożyć ciasto. (Możesz posypać je lekko mąką będzie łatwiej wałkować) Ciasto rozwałkować na prostokąt mniej więcej 30×40 cm. Rozsmarować masę makową, następnie zawinąć w rulon. Rulon pokroić na kawałki równej grubości. Zawijaski ułożyć w formie zachowując małe odstępy pomiędzy sobą. Wierzch posmarować białkiem. Wstawiamy do pieca rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 30 min, aż do zarumienienia. (sprawdź drewnianym patyczkiem, przed wyjęciem z pieca)

Zdjęcie - Odrywane drożdżowe bułeczki z makiem / makowiec inaczej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Makowiec zawijany krucho-drożdżowy - znakomity
2

Makowiec zawijany krucho-drożd…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Makowy warkocz drożdżowy

Makowy warkocz drożdżowy

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Wieniec drożdżowy z makiem

Wieniec drożdżowy z makiem

food² food²
Food Square

Makowiec zakręcony – przepis krok po kroku

Makowiec zakręcony – przepis k…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Tort makowy z kandyzowaną czereśnią, czekoladą i karmelem

Tort makowy z kandyzowaną czer…

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Chałka babuni

Chałka babuni

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Przepisy z tych kategorii

Sernik bananowy z masą kajmakową i orzechami
2

Sernik bananowy z masą kajmako…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Drożdżowa gwiazda z makiem
1

Drożdżowa gwiazda z makiem

food² food²
Food Square

Sernik z palonym masłem
1

Sernik z palonym masłem

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Ciasteczka korzenne
1

Ciasteczka korzenne

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Ucierany makowiec
1

Ucierany makowiec

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Brioszka z czekoladą
1

Brioszka z czekoladą

Tosia Tosia
Smakowity chleb