Obłędny mus czekoladowo-miętowy, z kaszy jaglanej i gorzkiej czekolady

Obłędny mus czekoladowo-miętowy, z kaszy jaglanej i gorzkiej czekolady

Zdjęcie - Obłędny mus czekoladowo-miętowy, z kaszy jaglanej i gorzkiej czekolady - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Jak ugotować kaszę jaglaną, żeby była sypka i nie była gorzka? Ja robię to tak: odmierzam 1 szklankę kaszy i płuczę na sicie, pod bieżącą, zimną wodą. Następnie przekładam ją do garnka i zalewam sporą ilością wrzątku. Mieszam chwilę i odcedzam. Ponownie wkładam do garnka, stawiam na gazie i zalewam dwiema szklankami wrzącej wody. Kiedy woda ponownie się zagotuje, zmniejszam gaz i gotuję, bez przykrycia, ok. 5-7 minut. Po tym czasie garnek przykrywam i odstawiam na bok. Po ok. 20 minutach kasza jest gotowa. Jeżeli planujesz kilka potraw z "jaglanki" w jednym tygodniu, warto od razu ugotować więcej, ostudzić i przechowywać w lodówce (może stać kilka dni w pojemniku z pokrywką). Ja zazwyczaj gotuję całą paczkę (pół kilograma) i zużywam w przeciągu 3-5 dni.
Kasza jaglana podczas gotowania zwiększa swoją objętość ok. trzykrotnie, tzn. że ze szklanki suchej otrzymamy ok. 3, a nawet 3.5 szklanki ugotowanej (zależy to od ilości użytej do gotowania wody).
Zdjęcie - Obłędny mus czekoladowo-miętowy, z kaszy jaglanej i gorzkiej czekolady - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Jak zrobić czekoladowo-miętowy mus z kaszy jaglanej?

2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (3/4 szklanki suchej)
2 szklanki mleka (może być roślinne)
1 i 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 70% kakao
ok. 10 listków mięty, drobno posiekanych
2 łyżki cukru
szczypta soli

Kaszę (jeśli była ugotowana wcześniej i jest zimna) przełożyć do blendera i dodać gorące mleko. Jeśli była ugotowana tuż przed zrobieniem deseru i jest jeszcze gorąca, dodajemy zimne mleko.
Wsypujemy jedną, pokruszoną tabliczkę czekolady (100g), dodajemy cukier, miętę i szczyptę soli (pomijamy, jeśli wcześniej soliliśmy kaszę).
Blendujemy aż masa stanie się kremowa i pozbawiona grudek.
Pozostałą czekoladę (pół tabliczki) drobno siekamy lub ucieramy na tarce.
Mus przekładamy do pucharków i chłodzimy co najmniej godzinę. Przed podaniem posypujemy rozdrobnioną czekoladą i dekorujemy listkami mięty.

Smacznego :)

Poniżej podaję linki do kilku innych przepisów z wykorzystaniem nieocenionej kaszy jaglanej. Być może je także wypróbujecie:

Jaglane pankejki z sosem truskawkowym

Krem waniliowy z kaszy jaglanej

Burgery jaglane z rybą

Sos ze świeżych pomidorów z kaszą jaglaną

Pulpety jaglane w sosie pomidorowym i pasztet jaglany

Kategorie przepisów