Nowozelandzkie hamburgery z ananasem i buraczkami

Nowozelandzkie hamburgery z ananasem i buraczkami

Rozpusty ciąg dalszy... No ale jak już narobiłam się tych hamburgerowo-hotdogowych bułek, to żal było nie skorzystać ze sposobności zrobienia burgerów w stylu nowozelandzkim, czyli podobnych, jakie sprzedają w Moa Burger w Krakowie ;) Dużych, wypełnionych do oporu dodatkami, w których najbardziej intrygującym składnikiem są buraczki i ananas. Wbrew pozorom te 2 składniki świetnie tu pasują i sprawiają, że hamburger jest nieco, hmm, orzeźwiający ;) W każdym razie smakował doskonale :)
W zasadzie podobne hamburgery podaje się też w Australii, więc trudno jednoznacznie orzec, czy są to burgery Nowozelandzkie czy Australijskie. Ja jednak wzorując się na Moa Burger, obstawiam Nową Zelandię ;)

Do hamburgerów zrobiliśmy wedges, czyli zapieczone ćwiartki ziemniaków z sosem czosnkowym. W sumie była to porcja powyżej moich możliwości i starczyło mi to na dwa posiłki, ale jeśli ktoś jest baaardzo głodny, to pewnie dałby radę takiej ilości ;)


Photobucket
NOWOZELANDZKIE HAMBURGERY Z ANANASEM I BURACZKAMI
2 duże bułki do hamburgerów (przepis tutaj),
250g mielonej wołowiny,
1 jajko,
1 nieduży, marynowany buraczek,
2 plastry ananasa z puszki,
2 plastry żółtego sera,
4 cienkie plastry boczku,
2 plastry pomidora,
2 liście sałaty,
1 ogórek konserwowy,
kilka krążków czerwonej cebuli,
majonez,
sos pomidorowy lub ketchup,
sól i pieprz

Sałatę umyć i osuszyć. Buraczka i ogórek pokroić na plasterki. Wszystkie dodatki przygotować, tak, by mieć je pod ręką podczas składania hamburgerów.
Boczek usmażyć na patelni, aż będzie chrupiący.
Bułki podgrzać w piekarniku albo przekroić na pół i podgrzać od wewnętrznej strony na suchej patelni.
Mięso mielone przełożyć do miski, dodać jajko, sól i pieprz i dokładnie wymieszać. Uformować 2 cienkie, duże hamburgery o średnicy takiej, jak bułki. Hamburgery usmażyć z obu stron na patelni (można użyć patelni grillowej). Gdy jedna strona się usmaży, obrócić je i ułożyć po 1 plasterku sera. Przykryć patelnię, aby ser się stopił.
Usmażone hamburgery przełożyć na ręczniki papierowe, a na tej samej patelni krótko zgrillować plastry ananasa.
Na dolnej połówce bułki układać kolejno:
majonez,
ketchup,
plasterki marynowanego buraka,
po 1 plastrze ananasa,
mięso z serem,
po 2 plastry boczku,
sałatę,
pomidora,
ogórka konserwowego,
cebulkę,
ketchup,
ewentualnie majonez
i przykryć górną połową bułki.
Podawać od razu :)


WEDGES (PIECZONE ĆWIARTKI ZIEMNIACZANE)
(2 porcje)
4-5 małych ziemniaków,
sól,
ostra papryka w proszku,
tymianek,
oregano,
oliwa lub olej

Ziemniaki wyszorować i przekroić na ćwiartki (nie obierać). Włożyć do żaroodpornego naczynia, posypać przyprawami, polać oliwą i dokładnie wymieszać. Piec w 180-200 stopniach przez ok. 40-45 minut, aż ziemniaczki będą miękkie.
Podawać z sosami (np. czosnkowym).


Zdjęcie - Nowozelandzkie hamburgery z ananasem i buraczkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów