Norweskie bułeczki cynamonowe

Norweskie bułeczki cynamonowe

Bardzo puszyste i mięciutkie bułeczki pachnące cynamonem. Od dawna miałam ochotę je zrobić. Skutecznie poprawiają nastrój w taką deszczową pogodę, jak dziś :)

przepis z książki Nigelli Lawson "Jak być domową boginią"

 

Zdjęcie - Norweskie bułeczki cynamonowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki :

ciasto :

  • 600 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • pół łyżeczki soli [przez nieuwagę pominęłam]
  • 45 g świeżych drożdży lub 21 g drożdży instant [3 saszetki]
  • 100 g roztopionego masła
  • 400 ml mleka
  • 2 jajka

nadzienie :

  • 150 g miękkiego masła
  • 150 g cukru
  • 1,5 łyżeczki cynamonu

do posmarowania :

  • 1 rozkłócone jajko

 

W dużej misce wymieszać mąkę, cukier, sól i drożdże. Mleko wymieszać z jajkami, dodać roztopione masło, mieszając trzepaczką. Płynem zalać sypkie składniki. Wymieszać, a gdy się połączą, zagnieść ciasto ręcznie lub przy pomocy miksera (końcówki-haki), aż stanie się miękkie i sprężyste [musiałam dodać trochę więcej mąki, bo ciasto było zbyt luźne]. Z ciasta uformować kulę, włożyć do natłuszczonej miski, przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia na ok. 25 minut.

Formę o wymiarach 33x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Oddzielić 1/3 ciasta i rozwałkować lub rozciągnąć palcami tak, aby wypełniło blachę. To będzie spód bułeczek. Pozostałe ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 50x25 cm. Składniki nadzienia wymieszać na gładką pastę i posmarować nią przygotowany prostokąt. Zwinąć ciasto wzdłuż krótszego boku, tak jak roladę. Ostrym nożem pokroić je na plastry o grubości 2 cm (powinno wyjść 20 plasterków). Poukładać je rozciętą częścią do góry na przygotowanym spodzie. Posmarować rozkłóconym jajkiem i odstawić do wyrośnięcia na 15 minut.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230°C i piec przez ok.20-25 minut, aż urosną i staną się rumiane [będą dość mocno przypieczone].

Upieczone bułeczki przełożyć razem z papierem do pieczenia na kratkę i lekko przestudzić.

 

Uwagi :

* użyłam świeżych drożdży, z których wcześniej przygotowałam rozczyn [używając mleka, łyżki cukru i łyżki mąki, ujętych z ogólnej ilości podanych składników]

** moje ciasto wyrabiałam w maszynie - składniki w kolejności: mokre, suche, a na końcu rozczyn drożdżowy. Ciasto rośnie tak mocno, że musiałam przed czasem wyjąć je z maszyny, bo zaczęło uciekać z misy.

*** ciasto wyszło zbyt rzadkie i po wyjęciu z maszyny musiałam dodać sporo mąki, aby móc je rozwałkować

**** ciasto zwinęłam wzdłuż dłuższego boku, bo nie doczytałam, że należy zrolować krótszy bok - i zamiast podanych w oryginalnym przepisie 20 bułeczek wyszło mi 27 - z tego powodu musiałam upiec je na dużej blasze z wyposażenia piekarnika

 

Zdjęcie - Norweskie bułeczki cynamonowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

Zdjęcie - Norweskie bułeczki cynamonowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów