Noodle na ostro

Noodle na  ostro

To danie powstało z resztek i tego co znalazłam w lodówce.

Zdjęcie - Noodle na  ostro - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

kawałek polędwicy wołowej

1/3 paczki makaronu ryżowego

1 mała cukinia

1 średnia marchewka

1 mała cebula

3 grzybki shitake

trochę pasków bambusa

mały kawałek imbiru

czosnek - kilka posiekanych ząbków

ciemny i jasny sos sojowy

chińskie wino ryżowe do gotowania

sambal oelek

olej do smażenia

Zaczęłam od wołowiny. Pokroiłam ją w dość cienkie paski i zalałam winem ryżowym i ciemnym sosem sojowym. Odstawiłam.

Suszone grzyby shitake zalałam wrzątkiem i odstawiłam pod przykryciem. Powinny się moczyć 10 minut. Miękkie wyjęłam na ręcznik papierowy i odcisnęłam. Pokroiłam je w paski - wycinając twarde nóżki.

Makaron zalałam wrzątkiem i odstawiłam na 3-4 minuty. Następnie odlałam wodę i makaron przecedziłam na durszlaku.

Na tarce do warzyw julienne starłam cukinię i marchewkę. Pokroiłam na cienkie pióra cebulę, posiekałam czosnek i starłam na tarce kawałek imbiru. Bambusa wyjęłam z zalewy, żeby obciekł.

Na dużej patelni rozgrzałam olej. Smażenie zaczęłam od wołowiny i czosnku - smażyłam 2 minuty, następnie dodałam imbir. Dorzuciłam grzyby, bambusa, cebulę i marchewkę z cukinią. Wymieszałam i dodałam łyżkę sambal oelek i łyżkę jasnego sosu sojowego. Na koniec dodałam makaron, wymieszałam i chwile smażyłam.

Smażenie trwa krócej niż przygotowania, ale w sumie to jest "danie na szybko".

Kategorie przepisów