Nocny chleb z migdałami na zakwasie

Nocny chleb z migdałami na zakwasie

Zdjęcie - Nocny chleb z migdałami na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Czasem lubię stać nad jednym chlebem kilka godzin i dopieszczać go co godzinę składaniem, zagniataniem i formowaniem. Zdarza się jednak tak, że nie mam na to czasu, a chciałabym zjeść porządny chleb na śniadanie. Wtedy dodaję do ciasta mało drożdży i pozostawiam na noc w lodówce, aby spowolnić proces wyrastania. A jeśli marzy mi się na rano chleb na zakwasie to dodaję do ciasta skromną ilość aktywnego zakwasu i zostawiam ciasto na noc w ciepłym miejscu. Dzięki temu po kilku godzinach bochenek nie jest zbyt kwaśny i przerośnięty, co w normalnych proporcjach prawdopodobnie by się z nim zdarzyło. Rano wystarczy upiec go w formie, w której wyrastał i cieszyć się smakiem i zapachem.

Do dzisiejszego nocnego chleba na zakwasie dodałam sporo mąki graham oraz karmelizowanych migdałów.

Zdjęcie - Nocny chleb z migdałami na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Nocny chleb z karmelizowanymi migdałami na zakwasie Autor: Tosia Czas przygotowania: 8 godz. Czas pieczenia: 40 min. Całkowity czas: 8 godz. 40 min.

Porcje: 1

Składniki
  • 100 g aktywnego zakwasu
  • 300 g mąki graham
  • 200 g mąki pszennej typ 650
  • 50 g płatków migdałowych
  • łyżeczka masła
  • 2 łyżeczki miodu lub cukru
  • łyżeczka soli
  • 400 ml letniej wody

Instrukcja
  1. Na suchej patelni prażymy płatki migdałowe. Gdy się zarumienią, dodajemy masło i miód lub cukier. Karmelizujemy chwilę.
  2. Mąki łączymy z zakwasem, karmelizowanymi migdałami i solą. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ręką lub mikserem przez ok. 3-4 minuty.
  3. Formę keksówkę (11x24cm) smarujemy tłuszczem i wykładamy ciastem. Wierzch wygładzamy i posypujemy mąką graham. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na noc (ok. 8 godzin).
  4. Następnego dnia rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy chleb 40 minut. Bochenek wyciągamy z formy i studzimy na kratce.
  5. Dodatkowo można przygotować drugą porcję prażonych migdałów i posypać nimi chleb z góry (jak na zdjęciu).

3.1.09

Kategorie przepisów