Niemieckie bułki na zakwasie

Świetne bułki. Robione na zakwasie, dzięki temu mają bardziej wyrazisty smak niż te, pieczone na samych drożdżach. Poza tym, dłużej utrzymują świeżość. Oryginalny przepis przewidywał ręczne zagniatanie ciasta przez 15 minut, ja użyłam robota i ciasto zagniatałam krócej. Ciasto bardzo ładnie się formuje, ma dobrą konsystencję. Tak jak zalecił autor, nacięłam bułki zaraz po uformowaniu, przed wyrastaniem. Myślę, że można to zrobić później, zaraz przed wstawieniem do piekarnika. bardzo polecam!


przepis znalazłam na tej stronie


Zdjęcie - Niemieckie bułki na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


składniki (9 szt)
zaczyn:
100 g mąki pszennej typ 550
100 g letniej wody
35 g zakwasu
ciasto właściwe:
400 g mąki pszennej typ 550
1/2 łyżeczki cukru
4 g suchych drożdży
11 g soli
5 g miękkiego masła (dałam 10g)
200 g letniej wody
235 g zaczynu (całość)


przygotowanie
Wieczorem wymieszać w misce składniki zaczynu (mąkę, wodę, zakwas), pozostawić na noc, przykryte folią w temperaturze pokojowej (u mnie było to ok 12 godzin). Następnego dnia zaczyn powinien być aktywny, a na jego powierzchni powinny być widoczne bąbelki. Użyłam zakwasu wcześniej nie dokarmionego, lekko tylko ogrzanego po wyjęciu z lodówki.
Wszystkie suche składniki ciasta (mąkę, drożdże, sól, cukier) umieścić w robocie z zamontowanym hakiem do wyrabiania ciasta drożdżowego, wymieszać. Dodać miękkie masło, wodę, cały zaczyn, wyrabiać na wolnych obrotach przez ok 10 minut. Wyłożyć ciasto na blat, przykryć miską i dać mu odpocząć przez 15 minut.
Po tym czasie ciasto parę razy zagnieść a następnie podzielić na 9 równych części - po 95 g każda. Uformować okrągłe bułki , przykryć i odstawić na parę minut (ok 10).
Każdą z okrągłych bułek lekko rolować ręką, tak aby uzyskać podłużny kształt - wrzeciona, grubsze w środku cieńsze na końcach. Bułki naciąć wzdłuż i ułożyć nacięciem do dołu na wysypanej mąką ściereczce (jak na zdjęciu). Przykryć i zostawić do wyrośnięcia na 45 minut.
Wyrośnięte bułki przełożyć na blachę nacięciem do góry. Swoje bułki ułożyłam w perforowanej foremce do pieczenia bagietek dzięki czemu łatwiej zachowują kształt, ale nie jest to konieczne. Wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 190 st C, piekarnik spryskać wodą przy pomocy spryskiwacza, piec 25 - 30 minut. Po wyjęciu studzić na kratce. Smacznego!


Zdjęcie - Niemieckie bułki na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Niemieckie bułki na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Niemieckie bułki na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Niemieckie bułki na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Niemieckie bułki na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Niemieckie bułki na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Niemieckie bułki na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami






Przepisy z tych kategorii

Niemiecki chleb żytni z ziarnami
1

Niemiecki chleb żytni z ziarna…

MarcinH MarcinH
Grahamka

Sos cumberland – domowy i najlepszy przepis
1

Sos cumberland – domowy i najl…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Bienenstich- ciasto drożdżowe z karmelową polewą migdałową
2

Bienenstich- ciasto drożdżowe…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Lebkuchen

Lebkuchen

Kasia Kasia
Pełny talerz

Russischer Zupfenkuchen - łaciaty sernik
1

Russischer Zupfenkuchen - łaci…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Lebkuchen - najlepsze pierniki na świecie

Lebkuchen - najlepsze pierniki…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Przepisy z tych kategorii

Chleb pszenno-orkiszowy na zakwasie z nasionami chia

Chleb pszenno-orkiszowy na zak…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Filet z indyka caprese

Filet z indyka caprese

napiecyku napiecyku
napiecyku

Falafel z ciecierzycy

Falafel z ciecierzycy

upl upl
Niebo w gębie

Karpatka

Karpatka

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Babka cytrynowa na maśle
2

Babka cytrynowa na maśle

Okurrrka Okurrrka
O kurrrka!

Żeberka w marynacie miodowo-musztardowej

Żeberka w marynacie miodowo-mu…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim