Napoleonek
Przepis na to ciasto mam z zeszytu mojej mamy. Jest bardzo proste, stosunkowe tanie i nie zawiera jajek. O jego walorach smakowych rozpisywać się nie będę bo chyba każdy wie, że kruche ciasto w połączeniu z kremem budyniowym zawsze smakuje wybornie, także jeśli jeszcze nie znacie tego ciasta to łapcie przepis:
Składniki i przygotowanie ciasta Napoleonek:
Ciasto:
- 200 g masła (może być margaryna)
- 3 łyżki cukru
- 6 łyżek śmietany 18%
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- mąka ile ciasto pochłonie
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i chłodzimy w lodówce minimum godzinę. Po tym czasie dzielimy ciasto na 4 równe części, rozwałkowujemy placki i pieczemy ok 20 minut w 170 st C na złoty kolor
Masa:
- 200 g masła
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 l mleka
- opcjonalnie płatki migdałów lub wiórki kokosowe do posypania
Większą część mleka zagotowujemy z masłem i cukrem. Mąki mieszamy z pozostałym mlekiem i wlewamy na wrzące mleko. Gotujemy mieszając aby krem się nie przypalił. Studzimy i przekładamy placki. Ja zostawiałam 2 łyżki kremu rozsmarowałam na wierzchu ciasta i posypałam je podprażonymi płatkami migdałów.