Napoleonek

Napoleonek

 

Zdjęcie - Napoleonek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Przepis na to ciasto mam z zeszytu mojej mamy. Jest bardzo proste, stosunkowe tanie i nie zawiera jajek. O jego walorach smakowych rozpisywać się nie będę bo chyba każdy wie, że kruche ciasto w połączeniu z kremem budyniowym zawsze smakuje wybornie, także jeśli jeszcze nie znacie tego ciasta to łapcie przepis:

Składniki i przygotowanie ciasta Napoleonek:

Ciasto:

  • 200 g masła (może być margaryna)
  • 3 łyżki cukru
  • 6 łyżek śmietany 18%
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • mąka ile ciasto pochłonie

Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i chłodzimy w lodówce minimum godzinę. Po tym czasie dzielimy ciasto na 4 równe części, rozwałkowujemy placki i pieczemy ok 20 minut w 170 st C na złoty kolor

Masa:

  • 200 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 l mleka
  • opcjonalnie płatki migdałów lub wiórki kokosowe do posypania

Większą część mleka zagotowujemy z masłem i cukrem. Mąki mieszamy z pozostałym mlekiem i wlewamy na wrzące mleko. Gotujemy mieszając aby krem się nie przypalił. Studzimy i przekładamy placki. Ja zostawiałam 2 łyżki kremu rozsmarowałam na wierzchu ciasta i posypałam je podprażonymi płatkami migdałów.

Zdjęcie - Napoleonek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Napoleonek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

Zdjęcie - Napoleonek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów