Nalewka z żurawiny - żurawinówka
pół kilo żurawiny (dobrze zmrożonej i rozdrobnionej)
pół litra spirytusu
2 szklanki albo 1 syropu cukrowego - wszystko zależy od upodobań i czy na lewka ma być mocna, słodka albo wytrawna
Żurawinę wsypałam do dużego słoja zamykanego szczelnie i zalałam spirytusem. Odstawiłam na 2 tygodnie. Może postać i trzy. Po tych dwóch - trzech tygodniach dodałam syrop cukrowy i odstawiłam na 2 tygodnie. Niektóre przepisy zalecają by najpierw przecedzić owoce a potem dodać syrop, ale część zaleca dolanie do owoców syropu.
Po 2-3 tygodniach stania można żurawinę przecedzić 3 przez gazę do butelek i odstawić na tydzień. W starych przepisach zalecają odstawienie na pół roku, ale u mnie nikt tyle nie wytrzyma.