Nalewka z kwiatów dzikiego bzu

Nalewka z kwiatów dzikiego bzu
Zdjęcie - Nalewka z kwiatów dzikiego bzu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
  • Czas gotowania: 15minuty

Po syropie z kwiatów dzikiego bzu przyszła pora na nalewkę. Do pewnego momentu proces przygotowania nalewki to  właśnie sporządzenie syropu więc można posłużyć się tym przepisem. Ja korzystałam z receptury Maciej Kuronia, jednak wspominałam już o mojej przygodzie ze sfermentowanym syropem dlatego chociaż w przepisie czas oczekiwania wynosił 10 dni, ja skróciłam go do 5. Pominęłam też mkorzeń arcydzięgla bo nie mogłam go dostać ale mam nadzieję, że następnym razem uda mi się go zdobyć.  Moja nalewka stoi  już 2 tygodnie, pięknie się klaruje , cudownie pachnie i zanosi się, że będzie  bosko smakować:)

Źródło: Maciej Kuroń "Wina,  miody i nalewki"

Składniki Instrukcje

Z wody oraz cukru przygotować syrop i odstawić do przestygnięcia. Cytryny wyszorować  szczoteczką, po opłukaniu gorącą wodą pokroić w plasterki i oczyścić z pestek. Do wyparzonego słoja włożyć opłukane i oczyszczone kwiaty czarnego bzu, przekładając plastrami cytryny.  Zalać syropem, przykryć słój pergaminem i postawić na nasłonecznionym miejscu na 5 dni (wg oryginału na 10). Co jakiś czas sprawdzać czy sok nie fermentuje i mieszać wyparzoną łyżką.

Sok z kwiatów bzu zlać do garnka przez sito wyłożone gazą, zmieszamy ze spirytusem i dodać sok z limonki. Nalewkę przelać do  butelek i odstawić na 4 tygodnie, co 3-4 dni wstrząsając każdą z butelek. Następnie zostawić nalewkę na 2 tygodnie, aby się sklarowała i zlać ją znad osadu. Osad przesączyć przez bibułę i połączyć z nalewką. Można ją pić od razu, ale jest znacznie lepsza, jeśli postoi 4 tygodnie.

Na zdrowie:)

Zdjęcie - Nalewka z kwiatów dzikiego bzu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów