Nalewka jeżynowa

Nalewka jeżynowa
Zdjęcie - Nalewka jeżynowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Nalewki dojrzewające w domowych spiżarniach to prawdziwe przysmaki. Niegdyś przechowywano je w apteczkach, bo oprócz walorów smakowych posiadały leczniczą moc.
Nalewka z jeżyn nie tylko smakuje wybornie, ma cudny głęboki rubinowy kolor, ale ma wiele właściwości leczniczych. Zawdzięcza je dużej ilości antocyjanów- przeciwutleniaczy, które wzmacniają i odtruwają serce, a witamina C uszczelnia naczynia krwionośne i zwiększa ich elastyczność.
Nalewka jeżynowa wzmacnia zatem mięsień sercowy, zmniejszając tym samym ryzyko rozwoju miażdżycy.
To również łagodny, naturalny lek łagodzący objawy PMS i menopauzy, dzięki obecności naturalnych fitoestrogenów.
Działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i napotnie, dlatego w tradycyjnej medycynie ludowej to sprawdzony sposób na grypę i przeziębienie (1- 2 łyżeczki do herbaty)
Jest równiez naturalnym lekiem do wykorzystania w profilaktyce przeciwnowotworowej (bogate żródło antyoksydantów).
Zdjęcie - Nalewka jeżynowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiPrzygotowanie nalewki jest bardzo proste, lecz by delektować się jej smakiem trzeba sporo cierpliwości, ponieważ pełnię smaku i aromatu uzyskuje najwcześniej po 6-ciu miesiącach leżakowania. Prezentowaną na zdjęciach nalewkę zaczęłam sporządzać zeszłego lata. Z podanych składników otrzymasz nalewkę średniej mocy.

Składniki:
2 kg jeżyn
1 kg cukru
0,5 l spirytusu
0,5 l wódki

Przygotowanie:
  • owoce umyć i osuszyć na papierowym ręczniku. Układać w dużym słoju przesypując kolejne warstwy owoców cukrem. Słój przykryć złożoną gazą i odstawić w ciepłe, ciemne miejsce, by puściły sok. Brak światła powoduje lepsze odbarwienie się owoców i w efekcie zapewnia nalewce piękny, głęboki kolor. Potrząsać słojem kilka razy dziennie, by cukier się rozpuścił. Słój odstawić na 4 do 10 dni
  • po tym czasie odcedź zawartość słoja, następnie wymieszaj ze spirytusem i odstaw. Druga możliwość - zalać owoce spitytusem bez odcedzania. Owoce ze słoja zalej teraz wódką i odstaw na kolejne 10 dni
  • odcedź zawartość, owoce odrzuć. Dwa nalewy wymieszaj, następnie przefiltruj do butelek. Do filtrowania najlepiej użyć filtra do kawy lub po prostu papierowego ręcznika kuchennego ułożonego na sitku. Nalewka jest gotowa do spożycia po 6-ciu miesiącach leżakowania
NA ZDROWIE!
Uwagi:
- używamy wyłącznie dojrzałych owoców zbieranych w miejscach ekologicznych
- słój z dodatkiem wódki powinien być szczelnie zamknięty
- ilość cukru w nalewkach jest sprawą indywidulną, przeważnie jednak liczy się 0,5 kg cukru na 1 kg owoców
- zawsze wlewamy mocniejszy płyn do słabszego. Inna kolejność grozi zmętnieniem
- owoce nie mogą leżeć w alkoholu dłużej niż 3 tygodnie, gdyż z pestek zaczyna wydobywać się goryczka
- etapy przygotowania nalewki mogą być dowolnie modyfikowne. Efekt końcowy zależy tylko od własnych preferencji smakowych


Zdjęcie - Nalewka jeżynowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Nalewka jeżynowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów