Nalewka cytrynowa

Zdjęcie - Nalewka cytrynowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Dzisiaj nalewka cytrynowa. Prosta w zrobieniu i szybka, w porównaniu z innymi nalewkami. Czyli w zasadzie same zalety. I ma cudowny żółtawy kolor, naprawdę nieźle się prezentuje. A robić ją można przez cały rok, bo przecież cytryny są zawsze w sprzedaży. Czyli właściwie nie ma wad. W ogóle cytryna to wdzięczny temat do nalewek. Często można ją spotkać jako drugoplanowego bohatera. Tym razem zagrała, całkiem udanie, pierwsze skrzypce.
Przepis, jeśli się nie mylę, podpatrzyłem na fajnym nalewkarskim blogu Pracownia Nalewek.
0,75 kg cytryn
0,75 litra wódki 40%
0,75 l spirytusu
0,75 kg cukru
0,5 litra wody

Cytryny szorujemy i parzymy wrzątkiem. Z połowy z nich ścieramy skórkę. Robimy to ostrożnie żeby nie naruszyć białej warstwy pod skórą, tzw. albedo. Albedo jest gorzkie i zepsuje smak nalewki. Obrane skórki wrzucamy do słoika i zalewamy wódką i spirytusem. Może być sam rozcieńczony spirytus, chodzi o to, żeby mieć 1,5 litra alkoholu 65-70%. Odstawiamy na dobę w ciemne miejsce.
Wszystkie cytryny kroimy w plasterki. Z cukru i wody robimy syrop cukrowy, czyli podgrzewamy wodę i rozpuszczamy w niej cukier. Jeżeli będzie się robiła piana to zgarniamy ją łyżką i wyrzucamy. Doprowadzamy do wrzenia i gorącym syropem zalewamy w słoju plasterki cytryny. Zakręcamy i również odstawiamy na dobę w ciemne miejsce.
Po upływie 24 godzin zawartość słoja ze skórkami przelewamy do słoja z syropem cukrowym. Zostawiamy na 2-3 godziny (nie dłużej). Po tym czasie nastaw przelewamy przez sito. Chodzi o to żeby z grubsza pozbyć się większych elementów. Jak już mamy wstępne przefiltrowanie za sobą to robimy filtrowanie dokładne. W tej nalewce jest sporo cukru, a takie nie filtrują się łatwo. Mi to zajęło około doby. Ale warto było, płyn wyszedł żółty i idealnie klarowny.
Ja do filtrowania używam filtrów do kawy. Mocuję taki filtr na słoiku przy pomocy gumki. Dla lepszego efektu filtr wykładam jednym listkiem papierowego ręcznika. Optymalnie by było żeby ręcznik był bez nadruków. Istnieje ryzyko, że przy kontakcie z alkoholem taka farba może nie zostać obojętna.
Po przefiltrowaniu nalewkę butelkujemy i zostawiamy na 1 miesiąc.

DEGUSTACJA:
Po miesiącu okazało się, że chyba niezbyt starannie przefiltrowałem nalewkę. Jakieś farfocle w niej pływały. Niby w niczym nie przeszkadza, ale jednak... Postanowiłem więc przefiltrować raz jeszcze. Ale zanim to zrobiłem to odlałem sobie kieliszek do degustacji. Spróbowałem i zafrapowałem się nieco. Bo zasadniczo dobra wyszła, nawet bardzo dobra. Było w niej czuć wszystko to, co zawiera: była moc (to dość mocna, jak na moje standardy, nalewka), były cytryny i był cukier. I właśnie ten cukier tak mi klina zabił. Bo niby naprawdę dobra nalewka, ale dużo pić się jej nie da. Bo cukru za dużo. Szczerze mówiąc myślę, że więcej niż jeden kieliszek się nie da. Taka idealna słodko-kwaśna nalewka na zakończenie obiadu, tak żeby trawienie poprawić. I do tego właśnie zaplanowałem ją stosować. Tak kieliszek po obiedzie, dla zdrowotności.
Ale po drugim filtrowaniu stała się ciekawa rzecz: nalewka straciła trochę swojego żółtego koloru i zupełnie zmienił się jej smak. Miałem wrażenie, że nieco spadła moc i zdecydowanie zatraciła swój przesadnie słodki charakter. Nagle cukru zrobiło się dokładnie tyle ile trzeba i bez problemu można ją pić na jakichś nasiadówkach. Więc jeśli uznacie, że jest za słodka to zdecydowanie warto poświęcić czas i przefiltrować ją raz jeszcze.
Smacznego!

--------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać nasze przepisy prosto na swój e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie :)

Przepisy z tych kategorii

Likier cytrynowy – Limoncello
2

Likier cytrynowy – Limoncello

aronia aronia
Wiem co jem

Nalewka cytrynowa z kardamonem
4

Nalewka cytrynowa z kardamonem…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Nalewka pomarańczowo-kawowa
18

Nalewka pomarańczowo-kawowa

słodko-słona słodko-słona
Słodko-słony

Nalewka cytrynowo- waniliowa
11

Nalewka cytrynowo- waniliowa

PrzepisoTeka PrzepisoTeka
PrzepisoTeka

Gdy dopada grypa...
18

Gdy dopada grypa...

kasandraa6 kasandraa6
Magia w kuchni

Nalewka z cytryn, grejpfrutów i pomarańczy

Nalewka z cytryn, grejpfrutów…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Przepisy z tych kategorii

Cytrynowiec
3

Cytrynowiec

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Domowe galaretki pomarańczowe bez żelatyny
1

Domowe galaretki pomarańczowe…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Cytrynowe rafaello na herbatnikach
2

Cytrynowe rafaello na herbatni…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Zawijaski pomarańczowe z cynamonem
1

Zawijaski pomarańczowe z cynam…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Szpinakowa szachownica z cytrynową pianką

Szpinakowa szachownica z cytry…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Mini serniczki z lemon curd, prosty przepis na efektowne babeczki
1

Mini serniczki z lemon curd, p…

food² food²
Food Square