Naleśniki z kremem migdałowym i czarnymi porzeczkami
przepis:
Naleśniki:
1 jajko
1 szklanka mleka
0,5 szklanki gazowanej wody mineralnej
ok. 10 łyżek pszennej mąki
szczypta soli
1 łyżeczka cukru
masło klarowane do smażenia naleśników
krem migdałowy (Weisse Crunchy Mandel Creme - EnerBio)
mrożone czarne porzeczki
jogurt naturalny
cukier puder
pokruszone zblanszowane migdały
Jajko ubić z mlekiem.
Do masy jajecznej dodać mąkę, cukier i sól, dobrze wszystko zmiksować.
Na koniec do ciasta dodać wodę mineralną.
Ciasto naleśnikowe odstawić na pół godziny aby odpoczęło.
Z ciasta upiec cienkie naleśniki.
Naleśniki posmarować kremem migdałowym, na nim położyć porzeczki.
Naleśniki zwinąć i obsmażyć na klarowanym maśle.
Gotowe naleśniki posypać cukrem podrem, polać jogurtem i posypać pokruszonymi migdałami