Naleśniki – przepis podstawowy
Uwielbiają je dzieci i dorośli, chyba nie ma nikogo, kto choć raz nie robił naleśników :). Dużo osób robi naleśniki „na oko”, ale sekretem idealnego ciasta są odpowiednie proporcje. Z podanego przeze mnie przepisu zrobicie delikatne, cienkie i elastyczne naleśniki! Doskonale nadają się do zrobienia krokietów, ciasto nie pęka!
(ok. 12 naleśników)
Składniki :
2 szklanki mąki pszennej
2 szklanki mleka
½ szklanki wody (najlepiej gazowanej)
2 jajka
2 łyżki oleju
szczypta soli
Dodatkowo :
olej do smażenia
Jak zrobić naleśniki :
Wszystkie składniki umieścić w misce i zmiksować na gładką masę. Odstawić na około 20 minut. Po tym czasie krótko zmiksować i smażyć naleśniki. Rozgrzać patelnię, za pomocą ręcznika papierowego nasmarować odrobiną oleju. Wylewać chochlą porcję ciasta i rozprowadzić równomiernie na patelni. Smażyć na rumiano z obu stron.
Jeśli wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!