Naleśniki – przepis podstawowy

Naleśniki – przepis podstawowy

Uwielbiają je dzieci i dorośli, chyba nie ma nikogo, kto choć raz nie robił naleśników :). Dużo osób robi naleśniki „na oko”, ale sekretem idealnego ciasta są odpowiednie proporcje. Z podanego przeze mnie przepisu zrobicie delikatne, cienkie i elastyczne naleśniki! Doskonale nadają się do zrobienia krokietów, ciasto nie pęka!


Zdjęcie - Naleśniki – przepis podstawowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

PRZEPIS NA NALEŚNIKI

(ok. 12 naleśników)



Składniki :

2 szklanki mąki pszennej

2 szklanki mleka

½ szklanki wody (najlepiej gazowanej)

2 jajka

2 łyżki oleju

szczypta soli

Dodatkowo :

olej do smażenia


Jak zrobić naleśniki :

Wszystkie składniki umieścić w misce i zmiksować na gładką masę. Odstawić na około 20 minut. Po tym czasie krótko zmiksować i smażyć naleśniki. Rozgrzać patelnię, za pomocą ręcznika papierowego nasmarować odrobiną oleju. Wylewać chochlą porcję ciasta i rozprowadzić równomiernie na patelni. Smażyć na rumiano z obu stron.



Jeśli wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!


Kategorie przepisów