Naleśniki – przepis podstawowy

Naleśniki – przepis podstawowy

Uwielbiają je dzieci i dorośli, chyba nie ma nikogo, kto choć raz nie robił naleśników :). Dużo osób robi naleśniki „na oko”, ale sekretem idealnego ciasta są odpowiednie proporcje. Z podanego przeze mnie przepisu zrobicie delikatne, cienkie i elastyczne naleśniki! Doskonale nadają się do zrobienia krokietów, ciasto nie pęka!

Zdjęcie - Naleśniki – przepis podstawowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Pin Print Naleśniki – przepis podstawowyPorcje

12

naleśnikówKalorie

165

kcalSkładniki
  • 2 szklanki mąki pszennej

  • 2 szklanki mleka

  • ½ szklanki wody (najlepiej gazowanej)

  • 2 jajka

  • 2 łyżki oleju

  • szczypta soli

  • Dodatkowo :
  • olej do smażenia

Przygotowanie
  • Wszystkie składniki umieścić w misce i zmiksować na gładką masę. Odstawić na około 20 minut.
  • Po tym czasie krótko zmiksować i smażyć naleśniki. Rozgrzać patelnię, za pomocą ręcznika papierowego nasmarować odrobiną oleju. Wylewać chochlą porcję ciasta i rozprowadzić równomiernie na patelni. Smażyć na rumiano z obu stron.

Kategorie przepisów