Nałęczowski, tradycyjnie polski

Nałęczowski, tradycyjnie polski
Zdjęcie - Nałęczowski, tradycyjnie polski - podsumowanie akcji PPCh - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Klasyka rodem z czasów gieesowkich i społemowskich piekarni, pszenno-żytni chleb ze zniewalającym aromatem kminku. Chleb nałęczowski z dodatkiem soli i kminku, posypany makiem lub czarnuszką, to typowy przaśny chleb upieczony bez użycia kwasów na podmłodzie żytniej z dodatkiem drożdży. Dzięki długiemu czasowi fermentacji podmłody nabiera właściwego sobie wspaniałego smaku i aromatu. Formowany jest na blacie roboczym lub w koszykach, a wypiekany w postaci bochenków o różnych kształtach, ale zazwyczaj formuje się owalne bochenki o charakterystycznie wydłużonych końcach i o wadze nieprzekraczającej 0,7 kg. Dopuszcza się rezygnację z kminku, maku i czarnuszki, ale trzeba pamiętać, że „...nieużycie kminku, maku i czarnuszki uzależnione jest od życzeń konsumentów za zgodą władz terenowych”. Tak przynajmniej zapisano w ministerialnym zarządzeniu w roku 1959 :) Myślę, że dzisiaj niekoniecznie musimy pytać władzę terenową o zgodę, wystarczy spytać domowników :D

Zdjęcie - Nałęczowski, tradycyjnie polski - podsumowanie akcji PPCh - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
A jak mi wyszła moja amatorska wersja domowego Nałęczowskiego? Kształtowi co prawda można by zarzucić, że trochę mu brakuje do ideału, ale chleb pięknie wyrósł, również podczas pieczenia. Mięciutki i aromatyczny (ach, ten kminek), nie za suchy miękisz, skórka po upieczeniu superchrupiąca. Świeżo odkrojona chrupiąca piętka z masłem i plastrem szynki - niebo w gębie. Dokładnie tak samo, jak z dawnych lat...

Wpis znalazł się na listach YeastSpotting.

Podmłoda:
  • 240 g mąki żytniej chlebowej
  • 240 g letniej wody
  • 7 g świeżych drożdży
Rozprowadź w wodzie drożdże, następnie dodaj przesianą mąkę i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną dosyć luźną podmłodę odstaw pod przykryciem do fermentacji na 6 - 8 godzin. Optymalna temperatura fermentacji wynosi 26 - 27 °C.


Składniki (na 1 bochenek):
  • cała podmłoda
  • 240 g mąki pszennej chlebowej
  • 62 g letniej wody
  • 6 g soli
  • 1 płaska łyżeczka kminku
  • 1 płaska łyżka czarnuszki lub maku do obsypania
  • mąka ziemniaczana lub otręby do podsypywania deski


Przygotowanie chleba:
  1. Do dużej miski przełóż całą podmłodę, dodaj przesianą mąkę pszenną, wodę z rozpuszczoną w niej solą. Dokładnie wszystko wymieszaj i wyrabiaj około 12 minut, po czym rozciągnij ciasto do postaci prostokąta i posyp z góry równomiernie kminkiem. Złóż ciasto niczym kopertę i delikatnie wyrób kilkukrotnie do równomiernego rozłożenia się kminku w cieście. Odstaw ciasto pod przykryciem do odpoczynku na 30 minut.
  2. Uformuj z ciasta podłużny bochenek, ale bez zbytniego „znęcania” się nad ciastem. Pomagaj sobie mąką ziemniaczaną podsypując nią podczas formowania chleba. Przełóż uformowany chleb na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub dobrze oprószoną maką ziemniaczaną. Na blasze ciasto będzie garowało. Odstaw pod przykryciem do fermentacji końcowej na około 50 - 60 minut. Pod koniec fermentecji spryskaj ciasto wodą i posyp czarnuszką lub makiem. Możesz bardzo delikatnie przyklepać ziarna, aby dobrze przywarły do chleba.
  3. Nagrzej piekarnik do temperatury 250 °C. Przed jego włączeniem wstaw żaroodporny pojemnik z wodą, dzięki czemu piekarnik będzie naparowany. Tuż przed wstawieniem chleba natnij go wykonując dwa poprzeczne nacięcia. Od razu po wstawieniu chleba zmniejsz temperaturę do 220 °C i piecz przez 5 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 200 °C, wyjmij pojemnik z wodą i dopiekaj 30 - 35 minut. Na pięć minut przed końcem pieczenia spryskaj skórkę chleba wodą, dzięki temu nabierze ona delikatnego połysku.
  4. Po upieczeniu wymij chleb z piekarnika i odstaw na kratkę do ostygnięcia.
Zdjęcie - Nałęczowski, tradycyjnie polski - podsumowanie akcji PPCh - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Chleb nałęczowski. Zdjęcie - Nałęczowski, tradycyjnie polski - podsumowanie akcji PPCh - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Nałęczowskie kromeczki. Zdjęcie - Nałęczowski, tradycyjnie polski - podsumowanie akcji PPCh - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Nałęczowski cały pokrojony. inspirowało Zarządzenie Ministra Handlu Wewnętrznego z dnia 11 maja 1959 r.


Podsumowanie akcji Pieczemy Polski Chleb.

Serdecznie dziekuję wszystkim uczestnikom za udział w akcji :) Akcja okazała się trudnym wyzwaniem, o czym świadczy stosunkowo nieduża ilość zgłoszonych przepisów. Celem akcji było przypomnienie i zgromadzenie przepisów na rasowy polski chleb, tradycyjny lub regionalny. Dlatego prosiłem o podanie źródła pochodzenia receptury, potwierdzającego jej tradycyjność. Z braku takowego część przepisów nie przeszła moderacji, z czego jest mi niezmiernie przykro. Ale ponieważ wszystkie przepisy zasługują na uwagę, pozwalam sobie również i te zaprezentować. Wsród przepisów, które przeszły przez gęste sito nadgorliwego moderatora, sierotka Marysia wylosowała (odrzucając z góry z wiadomych powodów przepisy na cebularze i lecytal) zwycięzcę, a raczej zwyciężczynię. Jak mi później sierotka Marysia zdradziła, urzekły ją wkład pracy i zaangażowanie. Nagrodę, książkę o „pieczeniu ekologicznego chleba”, z której można nauczyć się piec ekologiczne chleb, otrzymuje Gallica Anonimica, za swój Chleb jurajski. Serdecznie gratuluję :)
A oto przepisy, które zostały zakwalifikowane do akcji PPCh:
Zdjęcie - Nałęczowski, tradycyjnie polski - podsumowanie akcji PPCh - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiBajgle. Pieczywo ze znaczeniem
facet z nożem Zdjęcie - Nałęczowski, tradycyjnie polski - podsumowanie akcji PPCh - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiCebularze lubelskie
Grahamka, weka i kajzerka... Zdjęcie - Nałęczowski, tradycyjnie polski - podsumowanie akcji PPCh - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiChleb jurajski
Zakalce mojego życia Zdjęcie - Nałęczowski, tradycyjnie polski - podsumowanie akcji PPCh - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiChleb kielecki na zaczynie ziemniaczanym
Kuchennymi Drzwiami Zdjęcie - Nałęczowski, tradycyjnie polski - podsumowanie akcji PPCh - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiChleb polski 100% żytni razowy z zaparką
W poszukiwaniu SlowLife Zdjęcie - Nałęczowski, tradycyjnie polski - podsumowanie akcji PPCh - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiChleb (prawie) Prądnicki
W poszukiwaniu SlowLife Zdjęcie - Nałęczowski, tradycyjnie polski - podsumowanie akcji PPCh - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiCudze chwalicie... chleb kaszubski na smalcu
Konwalie w kuchnii Zdjęcie - Nałęczowski, tradycyjnie polski - podsumowanie akcji PPCh - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiLecytal - wyborowy chleb pszenny
Grahamka, weka i kajzerka... Zdjęcie - Nałęczowski, tradycyjnie polski - podsumowanie akcji PPCh - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiPolski chleb weselny
Fabryka Kulinarnych Inspiracji Zdjęcie - Nałęczowski, tradycyjnie polski - podsumowanie akcji PPCh - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiŻytni jasny chleb mleczny
Zapach chleba
A to są pozostałe przepisy:
Zdjęcie - Nałęczowski, tradycyjnie polski - podsumowanie akcji PPCh - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiChleb paprykowy ze śliwką
Torta della figlia Zdjęcie - Nałęczowski, tradycyjnie polski - podsumowanie akcji PPCh - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiChleb polski na kefirze z siemieniem lnianym
Healthy Craving Zdjęcie - Nałęczowski, tradycyjnie polski - podsumowanie akcji PPCh - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiChleb razowy z otrębami , słonecznikiem i orzechami
Czary Gary Zdjęcie - Nałęczowski, tradycyjnie polski - podsumowanie akcji PPCh - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiChleb razowy, pszenno-żytni z ziarnami
Gospodyni Miejska Zdjęcie - Nałęczowski, tradycyjnie polski - podsumowanie akcji PPCh - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiChleb z cebulą i oliwkami
Eli gotowanie Zdjęcie - Nałęczowski, tradycyjnie polski - podsumowanie akcji PPCh - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiChleb z formy
Apetyczna babeczka Zdjęcie - Nałęczowski, tradycyjnie polski - podsumowanie akcji PPCh - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiChleb z ziarnami
Grunt to przepis Zdjęcie - Nałęczowski, tradycyjnie polski - podsumowanie akcji PPCh - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiChleb ziołowy
Stolik w kropki Zdjęcie - Nałęczowski, tradycyjnie polski - podsumowanie akcji PPCh - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiGodzinny chleb pszenno-razowy na zakwasie żurkowym
Z charakterem Zdjęcie - Nałęczowski, tradycyjnie polski - podsumowanie akcji PPCh - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiGrahamki, bułeczki na zakwasie pszennym
Fabryka Kulinarnych Inspiracji Zdjęcie - Nałęczowski, tradycyjnie polski - podsumowanie akcji PPCh - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiKoperkowy chleb z serkiem wiejskim
Smakowitychleb.pl Zdjęcie - Nałęczowski, tradycyjnie polski - podsumowanie akcji PPCh - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiNocny chleb oliwski
Smakowitychleb.pl Zdjęcie - Nałęczowski, tradycyjnie polski - podsumowanie akcji PPCh - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiPolski chleb żytni razowy z czarnuszką
Drink Eat Live

Kategorie przepisów