Najlepszy z najlepszych. Piernik.

Zdecydowałam się już jakiś czas temu.

Święta mnie w tym tylko utwierdziły, a ostatni tydzień postawił kropkę nad „i” : piernik to moje zdecydowanie, bez dwóch zdań, ulubione ciasto!

Przez ostatnie dwa tygodnie jadłam go w ilościach wręcz hurtowych i (o dziwo!) ciągle nie mam dość.

Nie mówię jednak o takim pierwszym lepszym pierniku. Ten Mój musi mieć dość ciężką konsystencję, orzechy włoskie w środku i stawać się z dnia na dzień coraz pyszniejszy. Bo taki piernik nie jest wcale najlepszy zaraz po upieczeniu. On musi poleżakować. Wtedy jest idealny.

Przepis pochodzi z „Kuchni Polskiej” (wydanie z 1982 roku należące do mojej Mamy).

#gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 100%; } #gallery-1 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-1 .gallery-caption { margin-left: 0; } Zdjęcie - Najlepszy z najlepszych. Piernik. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Najlepszy z najlepszych. Piernik. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Najlepszy z najlepszych. Piernik. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Najlepszy z najlepszych. Piernik. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Po zabrudzeniu stron widać, że był wiele razy eksploatowany:)

Najlepszy z najlepszych. Piernik.

Agata, 11 stycznia 2011

Zdjęcie - Najlepszy z najlepszych. Piernik. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • mąka pszenna - 500 g (lub żytnia pytlowa)
  • cukier puder - 250 g
  • miód - 250 g
  • orzechy włoskie - 150 g
  • jajko - 5 szt
  • karmel - 2 łyżki
  • przyprawa do piernika - 2 łyżeczki
  • soda - 10 g
  • masło - 100 g
Sposób przygotowania

Podłużną foremkę ("korytko") nasmarować masłem i wysypać mąką. Orzechy grubo pokroić. Przygotować karmel: na patelni rozgrzać 2 łyżki cukru, ma się zarumienić, wymieszać z 3 łyżkami wody. Przesiać mąkę i przyprawy. Utrzeć masło, dodając kolejno żółtka jajek, cukier puder, miód, karmel, sodę i przyprawy. Stopniowo wsypać 1/2 mąki. Ubić białka, delikatnie wmieszać je do ciasta, dodać resztę mąki i orzechy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 oC, piec ok. 1 godziny. Ostudzone ciasto przechowywać owinięte w pergamin i folię aluminiową (lub foliowy woreczek), nawet miesiąc.

Przepisy z tych kategorii

Piernik na maślance
5

Piernik na maślance

gania gania
My cuisine

Najlepsza szarlotka na kruchym cieście
1

Najlepsza szarlotka na kruchym…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Sałatka jarzynowa z porem i gruszką
2

Sałatka jarzynowa z porem i gr…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Kiełbasa smażona z cebulą
1

Kiełbasa smażona z cebulą

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Krupnik z grzybami
2

Krupnik z grzybami

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Zalewajka

Zalewajka

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Przepisy z tych kategorii

Ciasto makówka
4

Ciasto makówka

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Brownie z żurawiną i orzechami włoskimi
3

Brownie z żurawiną i orzechami…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Sernik z kaszą manną i rodzynkami
1

Sernik z kaszą manną i rodzynk…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Keks staropolski (dojrzewający)
1

Keks staropolski (dojrzewający…

Kasia Kasia
Pełny talerz

Makowiec zawijany krucho-drożdżowy - znakomity
2

Makowiec zawijany krucho-drożd…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Orzechowiec z makiem
4

Orzechowiec z makiem

ilovebake ilovebake
I Love Bake