Najlepszy z najlepszych. Piernik.

Zdecydowałam się już jakiś czas temu.

Święta mnie w tym tylko utwierdziły, a ostatni tydzień postawił kropkę nad „i” : piernik to moje zdecydowanie, bez dwóch zdań, ulubione ciasto!

Przez ostatnie dwa tygodnie jadłam go w ilościach wręcz hurtowych i (o dziwo!) ciągle nie mam dość.

Nie mówię jednak o takim pierwszym lepszym pierniku. Ten Mój musi mieć dość ciężką konsystencję, orzechy włoskie w środku i stawać się z dnia na dzień coraz pyszniejszy. Bo taki piernik nie jest wcale najlepszy zaraz po upieczeniu. On musi poleżakować. Wtedy jest idealny.

Przepis pochodzi z „Kuchni Polskiej” (wydanie z 1982 roku należące do mojej Mamy).

#gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 100%; } #gallery-1 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-1 .gallery-caption { margin-left: 0; } Zdjęcie - Najlepszy z najlepszych. Piernik. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Najlepszy z najlepszych. Piernik. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Najlepszy z najlepszych. Piernik. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Najlepszy z najlepszych. Piernik. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Po zabrudzeniu stron widać, że był wiele razy eksploatowany:)

Najlepszy z najlepszych. Piernik.

Agata, 11 stycznia 2011

Zdjęcie - Najlepszy z najlepszych. Piernik. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • mąka pszenna - 500 g (lub żytnia pytlowa)
  • cukier puder - 250 g
  • miód - 250 g
  • orzechy włoskie - 150 g
  • jajko - 5 szt
  • karmel - 2 łyżki
  • przyprawa do piernika - 2 łyżeczki
  • soda - 10 g
  • masło - 100 g
Sposób przygotowania

Podłużną foremkę ("korytko") nasmarować masłem i wysypać mąką. Orzechy grubo pokroić. Przygotować karmel: na patelni rozgrzać 2 łyżki cukru, ma się zarumienić, wymieszać z 3 łyżkami wody. Przesiać mąkę i przyprawy. Utrzeć masło, dodając kolejno żółtka jajek, cukier puder, miód, karmel, sodę i przyprawy. Stopniowo wsypać 1/2 mąki. Ubić białka, delikatnie wmieszać je do ciasta, dodać resztę mąki i orzechy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 oC, piec ok. 1 godziny. Ostudzone ciasto przechowywać owinięte w pergamin i folię aluminiową (lub foliowy woreczek), nawet miesiąc.

Przepisy z tych kategorii

Piernik na maślance
5

Piernik na maślance

gania gania
My cuisine

Bagietki czosnkowo-pietruszkowe

Bagietki czosnkowo-pietruszkow…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Naleśniki z mąki pełnoziarnistej

Naleśniki z mąki pełnoziarnist…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Drożdżowe racuchy z jabłkiem i cukrem pudrem
1

Drożdżowe racuchy z jabłkiem i…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Czekoladowe babeczki z powidłami korzennymi

Czekoladowe babeczki z powidła…

figmara figmara
figowe smaki

Prosty chleb z młodymi ziemniakami
1

Prosty chleb z młodymi ziemnia…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Przepisy z tych kategorii

Rurki z kremem ajerkoniakowym

Rurki z kremem ajerkoniakowym

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Szybkie ciasto jogurtowo-cytrynowe

Szybkie ciasto jogurtowo-cytry…

Krakowgotuje Krakowgotuje
Kraków gotuje!

Gofry
6

Gofry

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Placki z kurczakiem a’la chaczapuri
6

Placki z kurczakiem a’la chacz…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Wytrawne babeczki z brokułem i fetą
1

Wytrawne babeczki z brokułem i…

figmara figmara
figowe smaki

Gofry na maślance
2

Gofry na maślance

Beti Beti
kruche babeczki