Najlepsze domowe drożdżówki z serem i z jabłkami
Śniły mi się dziś drożdżówki z serem, heh były takie pyszne, kupione gdzieś na ulicznym straganie. Obudziłam się i nabrałam takiego smaku, że musiałam ten sen wcielić w życie, ale nie byłabym sobą gdybym pobiegła do sklepu i kupiła bułeczkę. Pobiegłam i owszem ale po ser i zabrałam się do pracy. I tak powstały nie tylko nadziane serem ale specjalnie dla Męża także w wersji z jabłkami. Pyszne, zdrowe i idealne do zabrania do pracy lub szkoły, upieczcie koniecznie.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 100 g mąki pełnoziarnistej
- 40 g drożdży
- 125 g masła lub margaryny
- 2 jajka
- 250 ml mleka
- 4 łyżki cukru
- szczypta soli
Drożdże rozpuszczamy w 2 łyżkach cukru, dodajemy 1/2 szklanki letniego mleka. Rozczyn wlewamy do misy z przesianymi mąkami i odstawiamy na 10-15 minut, by drożdże zaczęły pracować. Masło rozpuszczamy i lekko studzimy. Jajka ucieramy z pozostałym cukrem. Wszystkie składniki dodajemy do mąki i drożdży i wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Nadzienie:
- 250 g sera
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka skórki pomarańczowej
- garść rodzynek
- 2 jabłka
- szczypta cynamonu
Ser rozgniatamy widelcem, dodajemy jajko, cukier, skórkę i rodzynki i całość dokładnie mieszamy. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i mieszamy z cynamonem.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części, połowę rozwałkowujemy na prostokąt, rozsmarowujemy na niej ser. Składamy dłuższe brzegi prostokąta do środka, a następnie całość składamy na pół i kroimy w poprzek na paski szerokości ok 3 cm. Każdy pasek zawijamy dwukrotnie. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy rozkłóconym jajkiem.
Drugą częśc ciasta rozwałkowujemy na grubość ok 1 cm i wykrawamy okręgi o średnicy ok 7-8 cm. Na środek każdego okręgu nakładamy jabłka delikatnie je dociskając. Brzegi smarujemy rozkłóconym jajkiem.
Ja jeśli nie mam czasu wstawiam drożdżówki do zimnego piekarnika, nastawiam go na 170 st. C i piekę ok 30 minut.