Najlepsza marynata do karkówki na grilla
W poniższym przepisie odkryjesz, jak przygotować idealną marynatę do karkówki na grilla, która podkreśli smak i aromat karkówki. Zapoznaj się z naszymi sprawdzonymi sposobami, by Twoja karkówka z grilla była najlepsza. Przygotuj się na majówkowe grillowanie, które przejdzie do historii!
Spraw, aby tegoroczne grillowanie było niezapomniane dzięki naszemu przepisowi na marynatę do karkówki. Idealna karkówka grillowana zaczyna się od wyboru najlepszego mięsa i starannie dobranych przypraw. Właśnie dzięki naszej marynacie Twoje mięso stanie się niezwykle kruche i soczyste, zachwycając wszystkich gości.
Spis treści
- Karkówka z grilla – Wskazówki i porady
- Jak zrobić marynatę do karkówki z grilla?
- Marynata do karkówki na różne sposoby
- Wskazówki i porady
- Często zadawane pytania
- Jak zamarynować karkówkę żeby była krucha?
- Dlaczego karkówka z grilla jest twarda?
- Jak długo marynować karkówkę?
Karkówka z grilla – wskazówki i porady
- Najlepsza karkówka z grilla to taka, która jest aromatyczna, soczysta i krucha. To będzie zawdzięczać przyprawom, oraz marynacie. Oczywiście oprócz tego bardzo duże znacznie ma wybór mięsa.
- Twoja karkówka powinna być jak najświeższa. To zapewni, że będzie soczysta i najpyszniejsza. Aby to sprawdzić wystarczy, że powąchasz mięso.
- Powinno nie śmierdzieć, i mieć delikatny zapach mięsa. Jeżeli wyczuwasz zapach nieprzyjemny to od razu wyrzuć mięso, ponieważ może być zepsute.
- W zależności od grubości twojej karkówki, jej czas grillowania może się od siebie różnić. Jeżeli będzie chudsza, grilluj ją przez około 7 minut w sumie. A jeżeli wolisz grubsze mięso to grilluj je odrobinę dłużej.
- Możesz również wykorzystać grill elektryczny, jeżeli nie masz dostępu do grilla na gaz lub węgiel. Tutaj znajdziesz najlepsze grille elektryczne w obecnym roku!
Jak zrobić marynatę do karkówki z grilla?
Do pysznej marynaty do karkówki potrzebne ci będzie tylko kilka składników. Poniżej w karcie przepisu opisaliśmy dokładne ilości, których powinieneś użyć aby uzyskać najlepszy efekt. Potrzebne ci będą:
Olej roślinny – rzepakowy, słonecznikowy, czy inny rodzaj. To właśnie on sprawia, że mięso jest soczyste i nie przykleja się do rusztu podczas grillowania.
Sosy – My używamy mieszanki ketchupu, musztardy oraz sosu barbeque. Ta mieszanka jest najczęściej używana i nie bez powodu. Daje nam aromatyczne połączenie, klasyczne ze smakiem karkówki.
Przyprawy – Sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra i świeży zgnieciony czosnek. One nadadzą smaku i wyrazistości. Sól sprawi, że mięso będzie kruche po przygotowaniu, także na pewno dodaj ją do marynaty.
Marynata do karkówki na różne sposoby
Marynata w stylu Azjatyckim
Ta marynata na karkówkę jest bardzo prosta do zrobienia i smakuje przepysznie. Wymieszaj olej roślinny, 4 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki brązowego cukru, 2 ząbki czosnku i 1 łyżeczkę chili. Marynuj mięso przez 12 godzin i przygotuj na grillu.
Marynata musztardowo – miodowa
Do niej potrzebne ci będą 4 łyżki oleju roślinnego, 3 łyżki musztardy delikatesowej, 2 łyżki miodu, 1 łyżeczka soli i 1 łyżeczka pieprzu czarnego. Wszystko wymieszaj i marynuj mięso w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Marynata ziołowa do karkówki grillowanej
Do jej przygotowania będą potrzebne ci świeże zioła, takie jak natka pietruszki, kolendra, szczypiorek, koperek, i bazylia, 5 łyżek oleju roślinnego, 1 łyżeczka soli i 1 łyżeczka pieprzu. Oczywiście możesz dodać te zioła, które lubisz najbardziej.
Wskazówki i porady
- Marynuj mięso w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku plastikowym, lub dokładnie owinięte folią spożywczą.
- Do marynowania możesz również użyć woreczka strunowego.
- Zostaw mięso w marynacie na około 12 godzin, aby smakowało najlepiej. Jeżeli masz mniej czasu to również polecamy użyć naszej marynaty, lecz mięso nie będzie tak kruche jak po odstaniu.
- Marynatę możesz zamrozić w woreczkach strunowych i rozmrozić ją tuż przed marynowaniem. Możesz również zamrozić już ją z dodatkiem mięsa.
Jeżeli spodobał ci się ten przepis to zobacz na nasze inne pomysły na mięso z grilla, a może uda ci się znaleźć kolejną inspirację!
Ta przepyszna kiełbasa z grilla, wyjdzie ci zawsze idealna jeżeli będziesz się kierować naszymi wskazówkami i poradami!
A jeżeli masz również schab to koniecznie wypróbuj naszego przepisu na grillowany schab w plastrach. Smakuje wyśmienicie.
Marynata do Karkówki Laura Marynata do karkówki, sprawia, że mięso jest aromatyczne, kruche i soczyste. W tym przepisie poznasz łatwy sposób aby przygotować różne marynaty!
Czas Przygotowania 10 minuty minut
Czas Gotowania 15 minuty minut
Odstawić na 12 godziny
Danie Danie Główne, SosKuchnia Polska Porcje 12 Plastrów
Składniki na marynatę do grilla:
- 1 kg karkówki
Marynata klasyczna
- 5 Łyżek Oleju roślinnego
- 4 Łyżki Ketchupu
- 4 Łyżki Musztardy delikatesowej
- 4 Łyżki Sosu barbeque opcjonalnie
- 4 Ząbki Czosnku zgniecionego
- 1 Łyżeczka Papryki słodkiej
- 1 Łyżeczka Papryki ostrej
- 1 Łyżeczka Soli
- 1 Łyżeczka Pieprzu
Jak zrobić marynatę do grilla?
- Karkówkę pokrój w plastry grubości około 2 cm.
- Wszystkie składniki na marynatę dodaj do miski i wymieszaj.
- Do marynaty włóż mięso i dokładnie wmasuj, tak aby było całkowicie pokryte.
- Na naczynie z mięsem nałóż folię spożywczą, lub przełóż do plastikowego pojemnika z pokrywką.
- Włóż do lodówki na około 12 godzin.
- Wyjmij z lodówki 1 godzinę przed grillowaniem.
- Nagrzej grilla do temperatury około 200°C.
- Kratkę lekko posmaruj olejem, aby mięso się nie przyklejało.
- Nałóż karkówkę na rozgrzany grill.
- Grilluj przez około 4 minuty z każdej strony.
- Nakładaj pozostałą marynatę na mięso, dla dodatkowego smaku.
- Zdejmij z ognia i podawaj od razu po przygotowaniu.
Wartości OdżywczeKalorie: 185kcal Spróbowałeś tego przepisu?Daj nam znać jak smakował przepis