Jeżeli wcześniej nie znaleźliście czasu - a jednak nie wyobrażacie sobie świąt bez aromatu przyprawy korzennej, polecam przepis na pyszne, nadziewane pierniczki. Są mięciutkie, aromatyczne i nie wymagają długiego leżakowania - jak tradycyjne pierniczki. Dodatkowo w środku wypełnione są smaczną marmoladą. Zamiast nadzienia owocowego, możemy zastosować marcepan lub czekoladę. Tak czy inaczej będą smakowały wyśmienicie :) Z podanych składników wychodzi około 50 sztuk pierniczków.
Składniki:
- 800-850g mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 400g miodu
- 3 duże jajka
- 125g masła
- 3 łyżki kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1i1/2 łyżeczki amoniaku
- 3 łyżki mleka
- 1 słoiczek twardej marmolady
- 5 łyżeczek przyprawy do piernika
Lukier:
- cukier puder
- woda
- kilka kropli aromatu cytrynowego
Miód zagotować z przyprawą do piernika. Dodać cukier i podgrzewać do momentu, aż się rozpuści. Następnie włożyć do masy masło i zdjąć z ognia. Mieszać przez chwilę, aby masło się rozpuściło (fot.1). Odstawić do przestudzenia.
Do chłodnego miodu dodać jajka, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Wyrobić ciasto przypominające konsystencją plastelinę. Na koniec dodać amoniak rozpuszczony w letnim mleku i ponownie dobrze wyrobić. W razie potrzeby podsypać mąką.
Ciasto zawinąć w folię i odstawić do lodówki na noc.
Schłodzone ciasto wałkować na oprószonej mąką stolnicy na grubość około 3 mm. Na połowie ciasta, w odstępach około 7-8 cm ponakładać po odrobinie marmolady (fot.2). Resztę ciasta pokroić wstępnie na kwadraty, trochę większe niż używana przez nas foremka. Ponakrywać kwadratami, tą część ciasta na której jest marmolada (fot.3). Lekko docisnąć ciasto dookoła marmolady. Wykrawać pierniczki foremkami pilnując, by nadzienie było zawsze wewnątrz ciastka (fot.4).
Wykrojone pierniczki ułożyć na papierze do pieczenia (fot.5) i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 8-10 minut. Pierniczki są gotowe, gdy wyraźnie urosną. Nie należy wydłużać czasu pieczenia, ponieważ staną się twarde!
Ostudzone pierniczki udekorować lukrem, przygotowanym z cukru pudru, wymieszanego z wodą i aromatem cytrynowym (fot.6).
Źródło:
osmykolorteczy
drukuj przepis