Na śniadanie : muffiny jajeczne!


Przygotowanie muffin jajecznych jest bardzo proste! W dodatku możecie do nich wrzucić takie dodatki, na jakie akurat macie ochotę. Dobrze smakują na ciepło i na zimno, świetnie nadają się, żeby zabrać je w pudełku do pracy lub w podróż. Idealne na niebanalne śniadanie lub jako przekąska w ciągu dnia.

Zdjęcie - Na śniadanie : muffiny jajeczne! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami PRZEPIS NA MUFFINY JAJECZNE ZE SZPINAKIEM, PIECZARKAMI I PAPRYKĄ (6 muffin)


Składniki :
6 dużych jajek
6 małych pieczarek
garść szpinaku
½ czerwonej papryki
½ małej cebuli
3 łyżki sera feta
2 łyżki oliwy
sól, pieprz
masło do wysmarowania foremek


Jak zrobić muffiny jajeczne ze szpinakiem, pieczarkami i papryką : Pieczarki umyć i pokroić w grubsze plastry. Szpinak pozbawić łodyżek i niedbale posiekać. Paprykę pozbawić gniazda nasiennego i pokroić w małą kostkę. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić cebulę, po 2 minutach dodać pieczarki, oprószyć solą i pieprzem. Smażyć przez kilka minut aż pieczarki przestaną być surowe a woda odparuje. Dodać paprykę i szpinak, dodać odrobinę soli i pieprzu, smażyć razem aż szpinak zacznie więdnąc. Wówczas ściągnąć z palnika, odstawić. Jajka wbić do miski, dodać dużą szczyptę soli i pierzu, rozmącić widelcem. Kokilki wysmarować w środku masłem (używam foremek o średnicy 9 cm). Nałożyć do każdej foremki warzywa z patelni. Zalać rozmąconym jajkiem, na wierzch pokruszyć ser feta. Piec w temperaturze 190 stopni przez około 15 minut (muffiny powinny ładnie urosnąć, całe jajko musi być ścięte). Wyciągnąć, jeść bezpośrednio z foremki lub delikatnie wyciągnąć na talerz.

Przepisy z tych kategorii

Tort marchewkowy z mascarpone

Tort marchewkowy z mascarpone

napiecyku napiecyku
napiecyku

Tajskie czerwone curry z dynią – wegańskie, bez glutenu

Tajskie czerwone curry z dynią…

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon

Wiosenny chleb na zakwasie

Wiosenny chleb na zakwasie

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Ribollita toscana. Wiejska zupa z Toskanii

Ribollita toscana. Wiejska zup…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Pasztet z fasoli i żurawiny

Pasztet z fasoli i żurawiny

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Pasta jajeczna z awokado i czosnkiem niedźwiedzim
1

Pasta jajeczna z awokado i czo…

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Przepisy z tych kategorii

Pierogi ze szpinakiem i fetą

Pierogi ze szpinakiem i fetą

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Udka zapiekane w sosie pomidorowo-paprykowym
1

Udka zapiekane w sosie pomidor…

Patrycja Patrycja
Simply Food

Zupa serowo-cebulowa
1

Zupa serowo-cebulowa

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Sałatka z tuńczykiem

Sałatka z tuńczykiem

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

Makaron z gorgonzolą, szpinakiem i orzechami włoskimi

Makaron z gorgonzolą, szpinaki…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Gua bao z szarpaną pikantną wieprzowiną, piklowaną marchwią i cebulą. Weekendowe przyjemności…

Gua bao z szarpaną pikantną wi…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami