Na śniadanie : muffiny jajeczne!
Przygotowanie muffin jajecznych jest bardzo proste! W dodatku możecie do nich wrzucić takie dodatki, na jakie akurat macie ochotę. Dobrze smakują na ciepło i na zimno, świetnie nadają się, żeby zabrać je w pudełku do pracy lub w podróż. Idealne na niebanalne śniadanie lub jako przekąska w ciągu dnia.
PRZEPIS NA MUFFINY JAJECZNE ZE SZPINAKIEM, PIECZARKAMI I PAPRYKĄ (6 muffin)
Składniki :
6 dużych jajek
6 małych pieczarek
garść szpinaku
½ czerwonej papryki
½ małej cebuli
3 łyżki sera feta
2 łyżki oliwy
sól, pieprz
masło do wysmarowania foremek
Jak zrobić muffiny jajeczne ze szpinakiem, pieczarkami i papryką : Pieczarki umyć i pokroić w grubsze plastry. Szpinak pozbawić łodyżek i niedbale posiekać. Paprykę pozbawić gniazda nasiennego i pokroić w małą kostkę. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić cebulę, po 2 minutach dodać pieczarki, oprószyć solą i pieprzem. Smażyć przez kilka minut aż pieczarki przestaną być surowe a woda odparuje. Dodać paprykę i szpinak, dodać odrobinę soli i pieprzu, smażyć razem aż szpinak zacznie więdnąc. Wówczas ściągnąć z palnika, odstawić. Jajka wbić do miski, dodać dużą szczyptę soli i pierzu, rozmącić widelcem. Kokilki wysmarować w środku masłem (używam foremek o średnicy 9 cm). Nałożyć do każdej foremki warzywa z patelni. Zalać rozmąconym jajkiem, na wierzch pokruszyć ser feta. Piec w temperaturze 190 stopni przez około 15 minut (muffiny powinny ładnie urosnąć, całe jajko musi być ścięte). Wyciągnąć, jeść bezpośrednio z foremki lub delikatnie wyciągnąć na talerz.