Muszle z sosem maślano - czosnkowym
Muszle lubię bardzo. Staram się je robić na różne sposoby. Tym razem małże w sosie maślano czosnkowym. To danie, które nie wymaga ani specjalnych umiejętności ani dużo czasu i przygotowań, a wychodzi bardzo smaczne. Polecam.
inspiracją był przepis z tej strony
składniki (na 2 porcje)
1 kg małży
6 ząbków czosnku posiekanego
1/2 szklanki szalotki - pokrojona w kostkę
100 g masła
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki świeżego soku z cytryny
1 łyżeczka startej skórki z cytryny
pieprz
oliwa z oliwek
przygotowanie
Wyrzucić małże pokruszone, połamane lub w inny sposób uszkodzone. Ponadto, odrzucić te które są otwarte. Muszle oczyścić, o ile tego wymagają i opłukać. W dużym rondlu ( bardzo wygodny jest duży wok) rozgrzać oliwę. Wrzucić małże, gotować, ok 5 min pod przykryciem, aż wszystkie się otworzą. Przełożyć do miski razem z płynem który puściły, a na patelni roztopić masło, dodać szalotkę i czosnek. Smażyć do miękkości ok 3 minut. Dodać 2 łyżki pietruszki, sok z cytryny, skórkę z cytryny i płyn z małży o ile taki mamy. Doprowadzić do wrzenia. Doprawić do smaku pieprzem.Tak zrobionym masłem czosnkowym polać małże. Posypać pozostałą pietruszką i podawać.
inspiracją był przepis z tej strony
składniki (na 2 porcje)
1 kg małży
6 ząbków czosnku posiekanego
1/2 szklanki szalotki - pokrojona w kostkę
100 g masła
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki świeżego soku z cytryny
1 łyżeczka startej skórki z cytryny
pieprz
oliwa z oliwek
przygotowanie
Wyrzucić małże pokruszone, połamane lub w inny sposób uszkodzone. Ponadto, odrzucić te które są otwarte. Muszle oczyścić, o ile tego wymagają i opłukać. W dużym rondlu ( bardzo wygodny jest duży wok) rozgrzać oliwę. Wrzucić małże, gotować, ok 5 min pod przykryciem, aż wszystkie się otworzą. Przełożyć do miski razem z płynem który puściły, a na patelni roztopić masło, dodać szalotkę i czosnek. Smażyć do miękkości ok 3 minut. Dodać 2 łyżki pietruszki, sok z cytryny, skórkę z cytryny i płyn z małży o ile taki mamy. Doprowadzić do wrzenia. Doprawić do smaku pieprzem.Tak zrobionym masłem czosnkowym polać małże. Posypać pozostałą pietruszką i podawać.