Mus śniadaniowy z masłem orzechowym i owocami
Cześć,
Tym razem zamieszczamy jedno z naszych śniadań do pracy. Gdy dania takie jak jaglanka, sałatki czy kanapki zaczynają się nudzić, z pomocą przychodzi mus śniadaniowy z masłem orzechowym i owocami. Słodki, owsiany i dobry z różnymi rodzajami owoców lub bakalii.
Składniki (na 2 porcje, jak na zdjęciu):
- 2/3 szklanki mleka (użyliśmy 2%-ego)
- 2/3 szklanki jogurtu naturalnego
- 3 duże łyżki masła orzechowego
- 2 łyżki miodu
- 2/3 szklanki płatków owsianych (użyliśmy górskich)
- 1 banan (do dekoracji)
- garść borówek amerykańskich (do dekoracji)
- kilka orzechów włoskich (do dekoracji)
Making-of:
- Mus przyrządzamy wieczorem tak, aby mógł stężeć w lodówce przez noc.
- W miseczce mieszamy jogurt, mleko, miód oraz masło orzechowe. Dodajemy płatki owsiane i dalej mieszamy aż masa będzie w miarę jednolita.
- Mus przekładamy do słoiczków (lub pojemniczków) i chowamy pod przykryciem do lodówki na noc aż stężeje.
- Po nocy wyciągamy mus z lodówki i dekorujemy owocami.
TIP: możemy użyć mleka roślinnego.
TIP: możemy dodać 1/2 łyżeczki cynamonu i jabłka na wierzch jeśli lubimy smaki takie, jak szarlotka.
Smacznego!
Gosia i Przemek