Mus śniadaniowy z masłem orzechowym i owocami

Mus śniadaniowy z masłem orzechowym i owocami

Cześć,

Tym razem zamieszczamy jedno z naszych śniadań do pracy. Gdy dania takie jak jaglanka, sałatki czy kanapki zaczynają się nudzić, z pomocą przychodzi mus śniadaniowy z masłem orzechowym i owocami. Słodki, owsiany i dobry z różnymi rodzajami owoców lub bakalii.

Zdjęcie - Mus śniadaniowy z masłem orzechowym i owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki (na 2 porcje, jak na zdjęciu):

  • 2/3 szklanki mleka (użyliśmy 2%-ego)
  • 2/3 szklanki jogurtu naturalnego
  • 3 duże łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżki miodu
  • 2/3 szklanki płatków owsianych (użyliśmy górskich)
  • 1 banan (do dekoracji)
  • garść borówek amerykańskich (do dekoracji)
  • kilka orzechów włoskich (do dekoracji)

Making-of:

  • Mus przyrządzamy wieczorem tak, aby mógł stężeć w lodówce przez noc.
  • W miseczce mieszamy jogurt, mleko, miód oraz masło orzechowe. Dodajemy płatki owsiane i dalej mieszamy aż masa będzie w miarę jednolita.
  • Mus przekładamy do słoiczków (lub pojemniczków) i chowamy pod przykryciem do lodówki na noc aż stężeje.
  • Po nocy wyciągamy mus z lodówki i dekorujemy owocami.

TIP: możemy użyć mleka roślinnego.

TIP: możemy dodać 1/2 łyżeczki cynamonu i jabłka na wierzch jeśli lubimy smaki takie, jak szarlotka.

Smacznego!

Gosia i Przemek

Kategorie przepisów