Murzynek z dżemem porzeczkowym

Murzynek z dżemem porzeczkowym


Dzisiaj przepis na proste ciasto, które może przygotować każdy. Mowa o klasycznym murzynku z dodatkiem dżemu porzeczkowego. Jest mocno czekoladowy i lekko kwaskowy za sprawą dżemu. Pieczony przez nasze babcie i mamy przywodzi wspomnienie smaku dzieciństwa. Ja dodatkowo mam do niego jeszcze większy sentyment, bo jest to pierwsze ciasto, jakie w życiu sama upiekłam :).

Zdjęcie - Murzynek z dżemem porzeczkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
PRZEPIS NA MURZYNKA Z DŻEMEM PORZECZKOWYM

Składniki :
300 g mąki pszennej
200 g masła
175 g cukru
5 łyżek kakao
200 ml mleka
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
150 g dżemu z czarnej porzeczki

Polewa czekoladowa :
50 g gorzkiej czekolady
50 g mlecznej czekolady
6 łyżek kremówki


Sposób przygotowania : W garnku rozpuścić masło, dodać cukier, kakao i mleko, na małym ogniu ciągle mieszając doprowadzić do zagotowania. Zdjąć z palnika, odstawić do wystudzenia. Następnie dodać jajka i proszek do pieczenia, krótko zmiksować. Miksując na małych obrotach dodać stopniowo mąkę, po 2-3 łyżki jednorazowo. Na koniec dodać dżem, wymieszać łyżką. Gotowe ciasto przelać do keksówki (30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 45-50 minut (do suchego patyczka). Po wystudzeniu ciasta przygotować polewę : czekoladę pokroić na małe kawałki. W małym garnku podgrzać kremówkę, ale nie doprowadzać do zagotowania. Ściągnąć z palnika i wrzucić czekoladę, energicznie wymieszać aż powstanie gładka masa. Polać ciasto i pozostawić do stężenia.

Kategorie przepisów