Murzynek kokosowy z wiśniami
Dzisiaj mam dla Was przepis na kokosowego murzynka z wiśniami. To pyszne, puszyste i wilgotne ciasto z dodatkiem wiórków kokosowych i wiśni zadowoli każdego. Przepis na ciasto znalazłam na blogu Niebo na talerzu. Użyłam do murzynka wiśni mrożonych, bo akurat takie miałam ale można użyć wiśni z konfitury lub nalewki. Moje ciasto jest niższe, dlatego, że użyłam trochę większej blaszki niż ta zalecana. Na pewno warto wypróbować ten przepis :-)
Murzynek kokosowy z wiśniamiSkładniki (na blaszkę ok. 23x27cm):
- 200 g masła
- szklanka wody
- pół szklanki cukru
- 2 czubate łyżki kakao
- 200 dag mąki
- 100 g wiórków kokosowych
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 jajka (żółtka i białka oddzielnie)
- ok. 300g wiśni (u mnie mrożone)
1. Masło roztopić w rondelku, dodać wodę, cukier, kakao i podgrzewać na małym ogniu aż składniki się rozpuszczą. Odstawić do lekkiego przestudzenia a następnie dodać wiórki kokosowe i mąkę przesianą z proszkiem.
2. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka dodać do masy a następnie delikatnie ubite białka połączyć z masą. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę a na wierzch wyłożyć rozmrożone i osuszone wiśnie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około 30 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy jest upieczony…. gdy wyjęty z ciasta jest suchy to ciasto jest upieczone.
Smacznego :-)
Drukuj / Zapisz jako PDF