Murzynek

Murzynek

Nareszcie wyszłam z grypy. Długo się to wszystko ciągnęło i bardzo mnie ta grypa zmęczyła, nie było więc mowy o gotowaniu, zwłaszcza, że zupełnie straciłam apetyt. Ale powoli wracam do siebie i startuję od murzynka. Jest to dobre, szybkie ciasto, idealne kiedy spodziewacie się gości, a nie macie nic więcej w domu. Co więcej, można go podać na różne sposoby, np. przełożony dżemem, kremem, lub bitą śmietaną. Przepis dostałam od mojej mamy, proporcje są na małą blachę (ja robiłam w keksówce o długości 22 cm).

Składniki:

200 g masła

200 g cukru

4 łyżki kakao (najlepiej Wedel)

200 g mąki

łyżeczka proszku do pieczenia

3 jajka

cukier waniliowy

5 łyżek wody

Masło, kakao, cukier i 3 łyżki wody rozpuść w garnku aż do połączenia się składników. Gotuj przez 3 minuty, następnie odlej pół szklanki na polewę, a resztę wystudź. Oddziel żółtka od białek. Po ostygnięciu masy, dokładnie wymieszaj ją z mąką, proszkiem i żółtkami. Ubij pianę z białek i delikatnie wymieszaj ją z resztą ciasta. Przełóż do formy, piecz ok. 50 minut w 170 stopniach. Gotowe ciasto oblej polewą i posyp wiórkami kokosowymi.

Kategorie przepisów