Mule w sosie z białego wina z cebulą i pomidorami
Mule w sosie z białego wina z cebulą i pomidorami / Mussels in white wine sauce with onions and tomatoes 29 maj , 2014 2 komentarzy
Dziś przedstawiam przepis na kolejny francuski klasyk -mule. Tym razem w wersji tradycyjnej, czyli podane w sosie z białego wina z cebulą i pomidorami. Szybkie i przepyszne!
Scroll down for recipe in English
Mule w sosie z białego wina z cebulą i pomidorami
(2-3 porcje)
Składniki:
- 1 cebula, pokrojona w drobną kostkę
- 4 ząbki czosnku, posiekane
- 3 łyżki masła
- 1 kg muli, dokładnie oczyszczonych
- 1/2 szklanki białego wina
- 3-5 małe pomidory (np. koktajlowy), pokrojone w kostkę
- 1/2 liścia laurowego
- mielony pieprz do smaku
- 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
- W większym rondlu rozpuść masło, włóż cebulę wraz z czosnkiem i podsmaż do zeszklenia. Zwiększ ogień i włóż mule.
- Dolej wino, włóż liść laurowy, pietruszkę i dopraw pieprzem, po czym wymieszaj i gotuj przez 1 minutę. Wmieszaj pomidory, przykryj rondel i gotuj przez 5 minut, aż wszystkie mule się otworzą. Wyrzuć te nieotwarte.
- Podawaj je z dużą ilością sosu wraz z pieczywem do maczania.
Smacznego!
English version
Mussels in white wine sauce with onions and tomatoes
(2-3 servings)
Ingredients:
- 1 onion, chopped
- 4 garlic cloves, chopped
- 3 tbsp butter
- 1 kg mussels, well scrubbed and debearded
- 1/2 cup white wine
- 3-5 small tomatoes, chopped
- 1/2 bay leaf
- freshly ground pepper, to taste
- 1/4 cup parsley, chopped
Preparation:
- Cook the onion, garlic and the butter on medium heat until the onions are soft. Turn up the heat to high and add the mussels.
- Pour in the white wine, bay leaf, parsley, ground pepper and stir for about 1 minute. Stir in the tomatoes, cover and cook for 5 minutes until all the mussels have opened. Discard any mussels that did not open.
- Serve the mussels in large bowl with the broth and baguette slices for dipping.
Enjoy!