Mule w sosie z białego wina i sera pleśniowego
Tweet
Uwielbiam mule i wszelkie owoce morza, w związku z czym staram się je przyrządzać tak często, jak to tylko jest możliwe. Tym razem proponuję szybki przepis na mule w sosie z białego wina i sera z niebieską pleśnią, z dużą ilością pietruszki. Najlepsze z chrupiącą bagietką:) Polecam!
Scroll down for English
Mule w sosie z białego wina i sera pleśniowego
(4 porcje)
Składniki:
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 łyżka masła
- 1 mały por, przekrojony wzdłuż na pół i pokrojony w cienkie plasterki
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 180 ml białego wytrawnego wina
- 120 g sera z niebieską pleśnią, bez skórki
- 180 ml śmietanki 18%
- 1,5 kg muli, umytych, oczyszczonych, przepłukanych i odcedzonych w durszlaku
- garść szczypiorku lub pietruszki, posiekanych do posypania
Przygotowanie:
- W dużym rondlu na średnim ogniu rozgrzej masło z olejem. Włóż pora i czosnek, po czym smaż przez około 5 minut, do miękkości.
- Wlej wino, gotuj przez chwilę, po czym dodaj ser pleśniowy i mieszaj do całkowitego jego roztopienia. Wmieszaj śmietankę, doprowadź całość do wrzenia i wrzuć przygotowane małże. Przykryj garnek i gotuj przez około 5 minut, mieszając od czasu do czasu, aż wszystkie małże będą otwarte.
- Przełóż otwarte małże do docelowych talerzy i wyrzuć te, które się nie otworzyły. Pozostały sos gotuj, aż jego objętość zmniejszy się o jedną trzecią i dopraw go jeżeli będzie to konieczne (powinien być odpowiednio słony dzięki zawartości sera pleśniowego). Polej małże sosem, posyp pietruszką i podawaj natychmiast najlepiej z chrupiącą bagietką.
English version
Mussels with blue cheese and white wine
(4 servings)
Ingredients:
- 1 Tbl canola oil
- 1 Tbl unsalted butter
- 1 small leek, halved lengthways and sliced thinly
- 2 cloves garlic, finely chopped
- 180 ml dry white wine
- 120 g creamy blue cheese, rind removed
- 180 ml cream
- 1,5 kg mussels, washed, scrubbed, beards removed and left to strain in a colander
- handful of chives or parsley, chopped
Preparation:
- Heat up the oil and butter in a large pan over medium heat. Sauté leek and garlic for about 5 minutes or until vegetables have softened.
- Deglaze with the wine, cook for a minute then add the blue cheese and stir until completely melted. Stir through the cream, bring to a boil then toss the mussels through. Stick on the lid and cook for about 5 minutes, shaking the pan occasionally until the mussels have opened up.
- Remove mussels with a slotted spoon into serving bowls (discard any unopened mussels). Cook sauce until reduced by a third and check for seasonings (though it should be salty enough from the cheese and brine). Spoon sauce over mussels, garnish with herbs and serve hot with crusty bread.
Drukuj białe wino, małże, mule, obiad, owoce morza, por, ser, ser pleśniowy, wino, zioła