Mule w śmietankowym sosie czosnkowym
Dziś przedstawiam kolejny przepis na moje ukochane mule. Udało mi się je kupić w bardzo okazyjnej cenie więc postanowiłam przyrządzić je sobie na samotny obiad, niestety mój połówek nie jest fanem owoców morza. Tym razem proponuję je z warzywami i czosnkiem, duszone w winie i bulionie, który stworzy nam na koniec śmietanowy sos. To danie jest przepyszne i bardzo łatwe w przygotowaniu, polecam podanie z chlebkiem do moczenia w pysznym sosiku:) Polecam!
Scroll down for recipe in English
Mule w śmietankowym sosie czosnkowym
(4 porcje)
Składniki:
- 2 kg świeżych muli, umytych i oczyszczonych, wyrzuć te otwarte
- 1 łyżka masła
- 100 ml białego wina wytrawnego
- 150 ml bulionu rybnego lub drobiowego
- 1 cebula, drobno posiekana
- 5-6 ząbków czosnku, drobno posiekane
- 1 mała marchewka, pokrojona w drobną kostkę
- 1 mała pietruszka lub pasternak, pokrojona w drobną w kostkę
- 1/2 dużego pora, pokrojonego w cienkie plasterki
- 100 g śmietany 18%
- garść posiekanego szczypiorku
- sól
Przygotowanie:
- W większym garnku rozgrzej na średnim ogniu masło, włóż cebulę i czosnek i podsmaż do zeszklenia. Dodaj marchewkę, pasternak lub pietruszkę i pora, wymieszaj i smaż przez około 2-3 minuty.
- Wlej wino i gotuj przez 1-2 minuty, po czym wlej bulion.
- Wsyp mule, doprowadź całość do wrzenia i gotuj na dużym ogniu pod przykryciem, przez około 3-4 minuty, aż małże się otworzą. Potrząśnij garnkiem raz czy dwa w trakcie gotowania. Wyrzuć te nieotwarte.
- Wmieszaj śmietanę i dopraw solą jeżeli to konieczne. Posyp szczypiorkiem i podawaj w dużych talerzach z chrupiącym chlebkiem.
Smacznego!
English version
Mussels with creamy garlic sauce
(4 servings)
Ingredients:
- 2kg fresh mussels, cleaned, discard open
- 1 tablespoon butter
- 100 ml dry white wine
- 150 ml fish or chicken stock
- 1 onion, finely chopped
- 5-6 garlic cloves, finely chopped
- 1 small carrot, finely diced
- 1 small parsnip or parsley root, finely diced
- 1/2 leek, thinly sliced
- 100g single cream
- handful chives, chopped
- salt
Preparation:
- In a large pot, melt butter and sauté onion and garlic lightly until transparent. Add the carrots, parsnip and leek and quickly toss. Cook for approx 2-3 minutes.
- Pour wine and allow to simmer for 1-2 minutes, then add the the stock.
- Tip in the mussels, bring to a boil, cover and shake the pan over a high heat until the mussels are open, about 3-4 minutes. Discard those mussels that have not opened.
- Stir in the cream and season with some salt to your taste. Sprinkle with chives and serve in large bowls, with a crusty rustic bread.
Enjoy!