Muffiny z żurawiną, rodzynkami i czekoladą

Pieczenie tych babeczek to świetna zabawa dla dzieci. Są bardzo proste w wykonaniu. Można dodać do nich różne smakołyki, ja wybrałam suszoną żurawinę, rodzynki i czekoladę, ale świetne też będą po dodaniu orzechów, migdałów, a nawet świeżych owoców. Wszystko zależy od upodobań i wyobraźni. Przepis znalazłam w książce kucharskiej Avoca Tea Time.


Składniki:
  • 300 g mąki z proszkiem (self-rising flour)*
  • 150 g cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 ml mleka
  • 150 g masła
  • 2 średniej wielkości roztrzepane jajka
  • 2 łyżki suszonych żurawin
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki połamanej na małe kawałki czekolady lub gotowych chocolate chip
* Można użyć zwykłej mąki do wypieków zwiększając ilość proszku do pieczenia do 3 łyżeczek.
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C i wyłóż formę na muffinki papilotkami. Z tej ilości ciasta wychodzi 10 dużych lub 15 mniejszych muffinek, zależy to wielkości papilotek.
W misce wymieszaj suche składniki: mąkę, cukier i proszek do pieczenia zostawiając wgłębienie na wlanie później mokrych składników.W garnuszku podgrzewaj mleko i masło razem, aż do rozpuszczenia masła. Przestudź mieszankę. Następnie wlej ją do miski z suchymi składnikami oraz dodaj roztrzepane np. widelcem jajka. Wymieszaj wszystkie składniki.
Ciasto łyżką do lodów lub dwoma łyżkami przełóż do papilotek. Piec 20 min. Sprawdzić patyczkiem czy są upieczone w środku.Niecierpliwi mogą jeść na ciepło. Wydrukuj przepis

Kategorie przepisów

Podobne przepisy