Muffiny z truskawką i kruszonką (pełnoziarniste i owsiane)

Muffiny z truskawką i kruszonką (pełnoziarniste i owsiane)
Zdjęcie - Muffiny z truskawką i kruszonką (pełnoziarniste i owsiane) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Nie tyle deser, co pożywna przekąska.

Na mące pełnoziarnistej, z płatkami owsianymi.
Z owsianką, chrupiącą kruszonką i soczystym, truskawkowym wnętrzem.

Solidna dawka energii - idealna na śniadanie czy gdy dopodanie mały głód :)


Zdjęcie - Muffiny z truskawką i kruszonką (pełnoziarniste i owsiane) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na 6 muffinek
  • szklanka mąki pełnoziarnistej
  • 1/3 szklanki brązowego cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 duże jajko
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego

Kruszonka
  • 2 łyżeczki masła
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka brązowego cukru

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. W dużej misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sodę. W mniejszej połączyć trzepaczką jajko, mleko i olej. Płynne składniki wlać do miski z suchymi i energicznie wymieszać. Ciasto przekładać do papilotek lub foremek silikonowych (do 3/4 wysokości). Do każdej sztuki wcisnąć truskawkę - tak by cała zanurzyła się w cieście (aż będzie widać tylko wierzch). Truskawki można też pokroić w kawałki i dodać do ciasta (po wymieszaniu mokrych i suchych składników).
Składniki na kruszonkę szybko zagnieść palcami. Posypać na wierzch każdej muffinki.
Blachę z muffinkami włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 25 minut.

Zdjęcie - Muffiny z truskawką i kruszonką (pełnoziarniste i owsiane) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Na koniec mała ciekawostka :) Użyte w przepisie płatki owsiane oraz olej rzepakowy, nie tylko zbawiennie działają na nasz organizm od środka, ale i od zewnątrz! Polecam - znaleziony tutaj - peeling do ciała. Pięknie wygładza, uelastycznia i nawilża zarazem.
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • dwie łyżki stołowe miodu
  • odrobina kremowego żelu pod prysznic
  • 1/4 szklanki brązowego cukru (biały też może być)
Wszystkie składniki dodajemy w wyżej wymienionej kolejności do miseczki. Kolejność jest ważna, ze względu na rozpuszczalność cukru w mleku - jak się rozpuści, to nie będzie miał właściwości peelingujących! Komponenty naszego peelingu szybko mieszamy i nakładamy na ciało, okrężnymi ruchami. Starannie masujemy łydki, uda, pośladki, brzuch i ramiona - zawsze w prawą stronę. Zabieg powinien trwać około 6 minut. Peeling należy przygotować i stosować bezpośrednio przed kąpielą. Po zabiegu dokładnie spłukujemy resztki specyfiku i myjemy całe ciało. Po kąpieli warto całe ciało natłuścić olejem rzepakowym. Taki zabieg powoduje, że ciało robi się gładkie i jędrne, a skóra nabiera ładnego koloru! Dodatkowo lepiej wchłaniają się zastosowane kosmetyki, np. balsam brązujący. Peeling stosowany regularnie - 2 razy w tygodniu - daje świetne rezultaty. *Ja zwykle robię z połowy składników - wystarcza ;)

Kategorie przepisów