Muffiny z masłem orzechowym i czekoladowymi groszkami
Dziś jest w USA narodowy dzień masła orzechowego.
Z tej okazji muffiny z masłem orzechowym i groszkami czekoladowymi.
260 g mąki pszennej
170 g cukru
2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
175 g masła orzechowego
1 jajko
165 g/ ok. 150 ml mleka
45 g oleju
1 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (można pominąć)
100-150 g groszków czekoladowych
duża garść orzeszków ziemnych - najlepiej niesolonych, prażonych, ale można je pominąć i użyć masła orzechowego z kawałkami orzechów
W dużej misce wymieszałam wszystkie sypkie, suche składniki - poza groszkami czekoladowymi i dodałam do nich masło orzechowe - mieszałam aż powstała masa przypominająca wilgotne okruszki chleba.
W drugiej misce wymieszałam wszystkie mokre składniki i powoli dolałam do masy z mąki i masła orzechowego. Ciasto powinno być dość gęste i klejące. Przełożyłam je do form na muffinki. Do każdej porcji dodałam groszków czekoladowych - wymieszałam a na wierzch położyłam jeszcze łyżeczkę masła orzechowego.
Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C i piekłam 25 minut.