Muffiny z masłem orzechowym i czekoladowymi groszkami

Muffiny z masłem orzechowym i czekoladowymi  groszkami

Dziś jest w USA narodowy dzień masła orzechowego.

Z tej okazji muffiny z masłem orzechowym i groszkami czekoladowymi.

Zdjęcie - Muffiny z masłem orzechowym i czekoladowymi  groszkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Muffiny z masłem orzechowym i czekoladowymi  groszkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

260 g mąki pszennej

170 g cukru

2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

175 g masła orzechowego

1 jajko

165 g/ ok. 150 ml mleka

45 g oleju

1 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (można pominąć)

100-150 g groszków czekoladowych

duża garść orzeszków ziemnych - najlepiej niesolonych, prażonych, ale można je pominąć i użyć masła orzechowego z kawałkami orzechów

W dużej misce wymieszałam wszystkie sypkie, suche składniki - poza groszkami czekoladowymi i dodałam do nich masło orzechowe - mieszałam aż powstała masa przypominająca wilgotne okruszki chleba.

W drugiej misce wymieszałam wszystkie mokre składniki i powoli dolałam do masy z mąki i masła orzechowego. Ciasto powinno być dość gęste i klejące. Przełożyłam je do form na muffinki. Do każdej porcji dodałam groszków czekoladowych - wymieszałam a na wierzch położyłam jeszcze łyżeczkę masła orzechowego.

Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C i piekłam 25 minut.

Zdjęcie - Muffiny z masłem orzechowym i czekoladowymi  groszkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Muffiny z masłem orzechowym i czekoladowymi  groszkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów