Muffiny z kandyzowanymi wiśniami i czekoladą
Przepis znaleziony na BBC Good Food.
250 g mąki pszennej
1 1/2 2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
140 g kandyzowanych wiśni
200 g groszków czekoladowych (wystarczy 150 g - można dać pół na pół białych i mlecznych)
100 g złotego cukru trzcinowego
2 roztrzepane jajka
150 ml jogurtu naturalnego
100 ml roztopionego masła
W dużej misce wymieszałam wszystkie suche składniki. Dodałam czekoladę i wiśnie - wymieszałam i dodałam po kolei: jajka, jogurt - wymieszałam i na koniec dodałam przestudzone masło. Wymieszałam, ale niezbyt dokładnie - tak by składniki się połączyły.
Przełożyłam masę do form na muffiny i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piekłam ok. 20 minut.
To wszystko. Szybko i smacznie.