Muffiny z kandyzowanymi wiśniami i czekoladą

Muffiny z kandyzowanymi wiśniami i  czekoladą

Przepis znaleziony na BBC Good Food.

Zdjęcie - Muffiny z kandyzowanymi wiśniami i  czekoladą  - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Muffiny z kandyzowanymi wiśniami i  czekoladą  - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Muffiny z kandyzowanymi wiśniami i  czekoladą  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

250 g mąki pszennej

1 1/2 2 łyżeczki proszku do pieczenia

łyżeczka sody oczyszczonej

szczypta soli

140 g kandyzowanych wiśni

200 g groszków czekoladowych (wystarczy 150 g - można dać pół na pół białych i mlecznych)

100 g złotego cukru trzcinowego

2 roztrzepane jajka

150 ml jogurtu naturalnego

100 ml roztopionego masła

W dużej misce wymieszałam wszystkie suche składniki. Dodałam czekoladę i wiśnie - wymieszałam i dodałam po kolei: jajka, jogurt - wymieszałam i na koniec dodałam przestudzone masło. Wymieszałam, ale niezbyt dokładnie - tak by składniki się połączyły.

Przełożyłam masę do form na muffiny i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piekłam ok. 20 minut.

To wszystko. Szybko i smacznie.

Kategorie przepisów