MUFFINY TRUSKAWKOWE Z ORZECHOWĄ KRUSZONKĄ
Zawsze powtarzam , że jak mamy gorszy dzień albo dużo spraw , które zaprzątają nasze myśli , to za pichcenie lepiej się nie brać. Oczywiście jeść coś trzeba , więc chociaż jakiś jeden , konkretny posiłek należałoby przygotować , ale wypieki lepiej sobie darować ;-) A jednak pewnego dnia , wbrew wszystkiemu uparłam się , że coś słodkiego przygotuję , najlepiej szybkiego i prostego. Oczywiście pierwsza myśl: "muffiny". Sezon truskawkowy właściwie już powoli się rozpoczyna , więc wybór konkretnego przepisu nie był trudny - muffiny truskawkowe z orzechową kruszonką. Już sama nazwa wzmaga apetyt. I rzeczywiście były bardzo smaczne , tylko , że... nie posłodziłam kruszonki! Coś takego jeszcze nigdy mi się nie zdarzyło. No bo jak można zapomnieć o jednym ze składników , kiedy dodaje się ich zazwyczaj tylko trzy ?? (mąka , tłuszcz i cukier , ew. jakiś aromat) Może to przez dodatek orzechów , a może... w końcu zapamiętam sobie , żeby niczego nie piec jak "nie ma się do tego głowy" ;-)
P.S. Muffiny dodatkowo posypałam cukrem pudrem , ale dopiero po sesji zdjęciowej , bo wcześniej nie wiedziałam , że kruszonka jest niesłodka ;-)
Składniki na 12 sztuk:
- 2 jajka
- 2/3 szkl. cukru
- 1/2 szkl. mleka
- 1/4 szkl. jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/2 kostki masła (lub margaryny) stopionego i ostudzonego
- 2 szkl. mąki
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cynamonu (pomięłam)
- 1 szkl. pokrojonych truskawek
Kruszonka:
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki posiekanych orzechów
- 1 łyżka masła
- ew. 1/2 łyżeczki cynamonu
Cukier , mąkę i cynamon rozetrzeć z masłem tak , aby powstała kruszonka. Na koniec dodać orzechy.
Przygotowanie ciasta.
Do jednej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia , solą i cynamonem.
W drugiej misce roztrzepać jajka z cukrem. Dodać mleko , jogurt , wanilię i rozpuszczone masło , wymieszać.
Połączyć zawartość obu misek i krótko wymieszać (ciasto będzie dosyć gęste). Wsypać truskawki i jeszcze raz delikatnie wymieszać. Nałożyć do foremek muffinkowych i posypać kruszonką. Piec w temperaturze 180 st.C przez ok. 25 minut (sprawdzić patyczkiem).