Muffiny jabłkowo- orzechowe na oleju rzepakowym

Muffiny jabłkowo- orzechowe na oleju  rzepakowym

Wariacja na temat absolutnie najlepszych muffinek pod słońcem. Puszyste, wilgotne bardzo aromatyczne i zdrowe. A do tego dzieci je uwielbiają! Wzbogacone o olej rzepakowy jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz witaminy E i dlatego warto dodawać go regularnie do potraw!


Zdjęcie - Muffiny jabłkowo- orzechowe na oleju  rzepakowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ilość: 12szt

Poziom trudności: 3/10

Czas przygotowania: 40min

SKŁADNIKI:

  • 2 jabłka/ gruszki
  • 100g mąki orkiszowej
  • 150g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¾ łyżeczki cynamonu
  • 125g brązowego cukru
  • 120g miodu
  • 60ml maślanki/kefiru
  • 125ml oleju rzepakowego
  • 2 jajka
  • 50g posiekanych orzechów laskowych
  • 100g białej czekolady
  • Orzechy laskowe

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Piekarnik rozgrzewamy do 200st. Blaszkę do muf finek wykładamy papilotkami.

  1. Jabłka/gruszki obieramy i kroimy w kostkę o boku plus minus 1cm.
  2. Wszystkie suche składniki mieszamy w misce.
  3. Mokre składniki mieszamy trzepaczką w drugiej misce.
  4. Następnie łączymy wszystkie składniki, niezbyt dokładnie, gdy ciasto będzie miało niewielkie grudki - muffinki będą lżejsze.
  5. Na koniec dodajemy jabłka i mieszamy.
  6. Ciasto nakładamy do papilotek do ¾ wysokości.
  7. Pieczemy 20 min.
  8. Muffinki studzimy wyjęte z formy na kratce.
  9. Ostudzone polewamy roztopioną białą czekoladą i ozdabiamy orzechami laskowymi.

Smacznego.

Zdjęcie - Muffiny jabłkowo- orzechowe na oleju  rzepakowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów