Muffiny jabłkowo- orzechowe na oleju rzepakowym
Wariacja na temat absolutnie najlepszych muffinek pod słońcem. Puszyste, wilgotne bardzo aromatyczne i zdrowe. A do tego dzieci je uwielbiają! Wzbogacone o olej rzepakowy jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz witaminy E i dlatego warto dodawać go regularnie do potraw!
Ilość: 12szt
Poziom trudności: 3/10
Czas przygotowania: 40min
SKŁADNIKI:
- 2 jabłka/ gruszki
- 100g mąki orkiszowej
- 150g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ¾ łyżeczki cynamonu
- 125g brązowego cukru
- 120g miodu
- 60ml maślanki/kefiru
- 125ml oleju rzepakowego
- 2 jajka
- 50g posiekanych orzechów laskowych
- 100g białej czekolady
- Orzechy laskowe
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1 Piekarnik rozgrzewamy do 200st. Blaszkę do muf finek wykładamy papilotkami.
- Jabłka/gruszki obieramy i kroimy w kostkę o boku plus minus 1cm.
- Wszystkie suche składniki mieszamy w misce.
- Mokre składniki mieszamy trzepaczką w drugiej misce.
- Następnie łączymy wszystkie składniki, niezbyt dokładnie, gdy ciasto będzie miało niewielkie grudki - muffinki będą lżejsze.
- Na koniec dodajemy jabłka i mieszamy.
- Ciasto nakładamy do papilotek do ¾ wysokości.
- Pieczemy 20 min.
- Muffinki studzimy wyjęte z formy na kratce.
- Ostudzone polewamy roztopioną białą czekoladą i ozdabiamy orzechami laskowymi.
Smacznego.