Muffiny daktylowe z karmelowym sosem i Kwietniowa Weekendowa Cukiernia



Składniki na 12-18 muffinek lub ciasto o średnicy 23cm:
- 225g wypestkowanych, suszonych daktyli
- 450ml wody
- 1 łyżeczka sody
- 110g masła lub margaryny
- 90g cukru
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilli
- 300g mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 niepełne łyżki proszku do pieczenia
Przygotowanie tych babeczek lub ciasta zacznij od ugotowania daktyli. W tym celu nalej do dużego garnka 450 ml zimnej wody i dodaj posiekane na mniejsze kawałki owoce. Całość doprowadź do wrzenia. Następnie gotuj około minuty od czasu do czasu mieszając. Daktyle zmiękną i lekko się rozgotują. Zdejmij z ognia i dodaj sodę oczyszczoną. Po dodaniu sody cała masa będzie bulgotac i mocno sie spieni. Uważaj bo w zbyt małym garnku może wykipieć. Odstaw garnek z masą na bok.

Do misy miksera wrzuć masło i cukier, i ucieraj aż masa będzie biała i puszysta. Dodawaj po jednym jajku czekając za każdym razem aż dobrze połączy się z masą. W razie potrzeby zbierz składniki ze ścianek misy i domieszaj do pozostałej masy. Dodaj ekstrakt waniliowy oraz mąkę i sól. Wymieszaj, masa będzię dość gęsta i będzie zawierać grudki. Teraz wlej do ciasta połowę garnka ciepłych, rozgotowanych daktyli, wymieszaj. Znowu zbierz ciasto ze ścianek misy miksera. Wlej pozostałe daktyle i mieszaj jeszcze raz. Ciasto będzie rzadkie i lejące się, o kosystencji gęstej zupy. Na koniec dodaj proszek do pieczenia to również spowoduje że masa się spieni.

W czasie kiedy babeczki lub ciasto siedzą w pieraniku przygotuj karmelowy sos.
Składniki na karmelowy sos:
- 110g masła
- 120g brązowego cukru
- 80 ml śmietany o wysokiej zawartości tłuszczu np. kremówki
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanili

Kiedy muffinki/ciasto już przestygną wyjmij je z formy i umieść na talerzu. Przesmaruj jeszcze raz gęstym, przestudzonym karmelem.


Smacznego :)
