Muffiny czekoladowe z malinami i kandyzowaną skórką pomarańczy
Pyszne muffiny, które długo zachowują swoją świeżość i delikatność. Są również szybkie w przygotowaniu, także zachęcam do przetestowania przepisu u siebie w domu w wolnej chwili :)
Forma: papilotki na muffiny plus forma;
Temperatura: 180 stopni;
Czas pieczenia: 25 minut;
Ilość: 10-12 sztuk;
Składniki:
- 85 g oleju kokosowego
- 200 g gorzkiej, belgijskiej czekolady
- 150 ml mleka
- 2 jaja
- 250 g mąki pszennej
- 140 g cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g świeżych malin
Sposób przygotowania:
- Odkładamy 50 g czekolady i łamiemy ją na mniejsze kawałki jeżeli jest w większym kawałku lub odsypujemy czekoladę w pastylkach
- Pozostałą czekoladę wkładamy do garnuszka, dodajemy olej kokosowy i roztapiamy na małym palniku, cały czas mieszając
- Następnie zdejmujemy garnek z palnika, dodajemy mleko i mieszamy, następnie jajka i ponownie mieszamy na jednolitą masę
- W osobnej miseczce przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier trzcinowy i dokładnie mieszamy
- Do masę czekoladowej wsypujemy suche składniki i delikatnie mieszamy łyżką, aż składniki się połączą. Dodajemy maliny i ponownie delikatnie mieszamy
- Ciasto nakładamy do papilotek umieszczonych w formie na muffiny, na wierzchu kładziemy odłożoną czekoladę. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 25 minut
Smacznego ?