Muffiny cytrynowo - miodowe z otrębami
Smaczne, puszyste, zdrowe ciasto z dodatkiem otrębów, cytryny i miodu, nasączone cytrynowo - miodową polewą. Pyszne, łatwe w przygotowaniu. Doskonałe na podwieczorek lub drugie śniadanie. Świetnie sprawdzą się jako przekąska na majówce :)
Składniki na 12 muffinek:
Rozgrzej piekarnik do 180C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.
Rozpuść masło i odstaw na bok do przestudzenia. Do miski wsyp cukier, dodaj masło i wymieszaj. Następnie wlej maślankę, wbij jajka oraz dodaj świeżo startą skórkę z cytryny i dobrze wymieszaj wszystkie składniki.
W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę, otręby i proszek do pieczenia. Do tak przygotowanych składników suchych wlej mieszankę mokrych. Wymieszaj tylko do połączenia składników i przełóż do formy na muffiny, wypełniając każde gniazdo do 3/4 wysokości. Wstaw do piekarnika i piecz 20 - 25 minut.
W czasie kiedy babeczki się pieką przygotuj cytrynowo - miodową polewę którą oblejesz gotowe muffiny.
Polewa:
Smacznego :)
Wydrukuj przepis
Składniki na 12 muffinek:
- 50g cukru
- 25g masła
- 150 ml maślanki
- 2 jajka
- 4 łyżki miodu
- 1 cytryna
- 225g mąki
- 75g otrębów pszennych lub owsianych
- 1 i 1/2 łyżki proszku do pieczenia
Rozgrzej piekarnik do 180C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.
Rozpuść masło i odstaw na bok do przestudzenia. Do miski wsyp cukier, dodaj masło i wymieszaj. Następnie wlej maślankę, wbij jajka oraz dodaj świeżo startą skórkę z cytryny i dobrze wymieszaj wszystkie składniki.
W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę, otręby i proszek do pieczenia. Do tak przygotowanych składników suchych wlej mieszankę mokrych. Wymieszaj tylko do połączenia składników i przełóż do formy na muffiny, wypełniając każde gniazdo do 3/4 wysokości. Wstaw do piekarnika i piecz 20 - 25 minut.
W czasie kiedy babeczki się pieką przygotuj cytrynowo - miodową polewę którą oblejesz gotowe muffiny.
Polewa:
- 2 łyżki miodu
- świeżo wyciśnięty sok z 1 cytryny
Smacznego :)
Wydrukuj przepis